Više od 800 poljoprivrednika želi da uzgaja tartufe

23.07.2013. 08:30 / Izvor: SRNA
Više od 800 poljoprivrednika želi da uzgaja tartufe

Za uzgoj najskuplje gljive na svijetu, tartufa, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH od 1. juna do danas prijavilo se više od 800 zainteresovanih poljoprivrednika.

Za uzgoj najskuplje gljive na svijetu, tartufa, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH od 1. juna do danas prijavilo se više od 800 zainteresovanih poljoprivrednika, izjavila je Senka Gatarić, direktor predstavništva londonske kompanije "Zelene laboratorije“ /Green Laboratories/ u Banjaluci.

"Ne postoji poljoprivredni proizvod koji donosi veću zaradu i pruža šansu za isplativ porodični posao u narednih 50 godina", kaže Gatarićeva. Londonska kompanija planira da u Republiku Srpsku i FBiH plasira milion sadnica lijeske u čijem se korijenu nalazi sjeme tartufa, a u okviru istog projekta u Srbiji je već od prošle godine zasađeno 400 plantaža.

Procjenjuje se da je uz 100 sadnica na parceli od jednog dunuma zemljišta prosječna godišnja zarada na početku uzgoja 16.500 evra, u punom rodu očekivani prihod je 27.500 evra, umanjen za 30 odsto koliko se vraća londonskoj kompaniji. Najviše zainteresovanih za uzgoj tartufa na plantažama lijeske u Republici Srpskoj prijavljen je u opštinama Teslić, Čelinac, Lopare, Ugljevik i Zvornik.

Gatarićeva kaže da u Srpskoj postoje velika prirodna staništa tartufa, od kojih su neka na Vlašiću i Kozari, zbog čega je zemlja i odabrana za projekat plantažnog uzgoja ovog skupocjenog delikatesa na svjetskim trpezama. Opšti uslovi za gajenje tartufa su da zemljište nema nagib veći od 10 odsto i da se nalazi na nadmorskoj visini iznad 200 metara, da nema visokih podzemnih voda i da zemljište nije plavno. Ugovor se potpisuje na 20 godina, uzgajivač besplatno dobija sadnice i stručnu pomoć, uz garantovan otkup roda po važećoj cijeni na Londonskoj berzi.

Jedina obaveza uzgajivača je da plati analizu zemljišta, što prema riječima Gatarićeve, košta 58 KM, te da dokaže vlasništvo nad zemljištem. Sa plantaža lijeske uzgajivač sam skuplja rod lješnika, dok plod tartufa iz zemlje vade stručni timovi sa obučenim psima. Rok za plaćanje je 30 dana. Gatarićeva kaže da se prvi rod na plantažama lijeske sa tartufima u korijenu očekuje treće godine, maksimalan prinos nakon osme godine, a plantaže su isplative 50 godina. Tartufi su gljive koje se nalaze ispod zemlje na dubini od 10 do 30 centimetara. Imaju prodoran miris po bijelom luku i starom siru, a za njihovo otkrivanje koriste se posebno izdresirani psi i svinje. Najveći proizvođači i potrošači tartufa su Francuska i Italija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti