Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Više od 90 bh. privrednika učestvovalo na poslovnim susretima "Match4Industry"

06.11.2018. 10:30 / Izvor: Akta.ba

Više od 90 bh. privrednika iz 50 firmi autoindustrije, metaloprerađivačkog, elektro-energetskog i građevinskog sektora, poslovnog konsaltinga, te ženskog poduzetništva učestvovalo je na 7. međunarodnim poslovnim susretima "Match4Industry“ i Sajmu industrije i tehnologije "SANTEK 2018“ održanim 31.10. i 01.11.2018. godine.

Međunarodni poslovni susreti organizovani  su u okviru najveće svjetske mreže za poslovno povezivanje firmi – EEN (Evropska poduzetnička mreža), a bh. delegaciju su predvodili Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, članica EEN mreže u FBiH, Privredna komora FBiH i Centar za razvoj odnosa BiH i Turske - BIGMEV.

Pored privrednika, bh. delegaciju su činili i predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Kantonalne privredne komore Tuzla i Obrtničke komore Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Održano je preko 400 B2B sastanaka bh. firmi sa ino partnerima na kojima su se razmatrale mogućnosti poslovne saradnje, povezivanja i investiranja u proizvodno-prodajne kapacitete.

Ovom prilikom upriličeno je i potpisivanje Sporazuma o saradnji između Privredne komore FBiH i Industrijske komore Kodžaeli. Potpisnici sporazuma su Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, i Ayhan Zeytinoğlu, predsjednik Industrijske komore Kodžaeli, a sporazumom je definisana saradnja institucija u oblasti poslovnog povezivanja firmi, učešća na sajmovima u BiH i Turskoj, te jačanja ekonomskih aktivnosti i promocije na međunarodnom tržištu.

Organizirana je posjeta Industrijskoj zoni Gebze, jednoj od najvećih i najbolje organiziranih industrijskih zona u Turskoj.

Bh. delegaciji je prezentiran specifičan način organizacije i upravljanja zonom, kao i mogućnosti koje se pružaju firmama u ovoj zoni.

Tokom boravka bh. delegacije u Kodžaeliju, organizovana je posjeta tvornicama automobila Ford OTOSAN i Hyundai Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tom prilikom prisutni su se upoznali sa osnovnim procesnim centrima i operacijama potrebnim za izradu jednog kompletnog automobila, kao i svim modelima koji se izvoze na tržište Azije i Evrope, a koji izlaze sa proizvodnih traka u Turskoj.

Žene poduzetnice imale su priliku posjetiti Fondaciju Bizimköy koju predvodi Udruženje žena poduzetnica Kodžaeli. Također, ove godine se na sajmu SANTEK predstavilo i Udruženje poslovnih žena BiH na svom izlagačkom štandu na kojem su predstavljeni autentični proizvodi bh. korpe.

Dogovoreno je i da se naredne godine na sajmu ENERGA 2019 predstavi nekoliko turskih firmi investitora i izlagača. Ostali konkretni vidovi saradnje bh. i turskih firmi očekuju se u narednom periodu.

Međunarodnim poslovnim susretima „Match4Industry“ prisustvovalo je skoro 300 učesnika iz 20 zemalja, a na sajmu se predstavilo više od 350 firmi izlagača sa oko 40.000 posjetilaca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti