Višemilionske štete privrednika i stanovnika Tešnja zahvaćenih poplavom

04.09.2019. 14:42 / Izvor: Akta.ba
Višemilionske štete privrednika i stanovnika Tešnja zahvaćenih poplavom

Aktivnosti na evidentiranju nastalih šteta od poplava na području općine Tešanj trenutno su završnoj fazi.

Aktivnosti na evidentiranju nastalih šteta od poplava na području općine Tešanj trenutno su završnoj fazi, nakon čega slijedi i sama procjena u skladu sa evidentiranom štetom, potvrdio je za portal Akta.ba Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Podsjetimo, ovo područje je prije desetak dana zahvatilo jako nevrijeme praćeno jakim vjetrom, gradom i obilnim kišnim padavinama, a građani su imali pravo u podnijeti prijavu u roku od osam dana od proglašenja stanja prirodne nesreće. 

"Do sada je zaprimljeno 549 prijava putem propisanih obrazaca. Sve komisije za utvrđivanje i procjenu šteta su na terenu svakodnevo i do je završeno oko 70% planiranih poslova. Riječ je o više od 220 stambenih objekata, preko 30 poslovnih subjekata, preko 200 slučajeva štete na pomoćnim objektima, vozilima i sl", kaže Huskić.

Najugroženija poplavom zahvaćena su područja mjesnih zajednica: Jelah, Piljužići, Novi Miljanovci, Miljanovci-Lončari, Bobare-Drinčići-Blaževci, Kalošević, Mrkotić, Orašje Planje, Džemilić Planje i Raduša. Najugroženija područja su Piljužići, Jelah, Kalošević i Orašje Planje koja su pretrpjela i najveće štete.

"Ogromne štete pretrpjeli su i privredni subjekti, a prema preliminarnoj procjeni, štete koje su nastale na poslovnim objektima u vlasništvu pravnih i fizičkih lica iznose oko 3.500.000 KM", naglašava on.

 

Dodaje da je još uvijek riječ o procjeni, dok će se tek nakon evidentiranja i konačne procjene štete znati i kolika je ukupna šteta poslovnih subjekata zahvaćenih poplavom.

Tim povodom je i Upravni odbor UP "Biznis centar" Jelah-Tešanj održao je vanrednu sjednicu na kojoj zatražili pomoć od svih viših nivoa vlasti i institucija u cilju što brže i efikasnije sanacije nastale štete.

Prema riječima načelnika Huskića, za sada su imali pozive i posjete od nekoliko općina u BiH (FBiH i RS), Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Federalne uprave civilne zaštite. 

"Tokom razgovora je najavljena određena podrška za koju očekujemo da se ostvari u narednim danima. U svim razgovorima smo naglašavali da nam je potrebna podrška za pomoć stanovništvu, a da će općina štete nastale na javnoj infrastrukturi (putevi, mostovi, klizišta, vodotoci i sl. rješavati sama). Kao Načelnik uputio sam poziv poslovnim subjektima sa područja općine da pruže podršku stanovništvu.Štete su ogromne i sami nećemo moći rješavati ove probleme", podcrtava on.

Kako kaže, do sada su uspjeli završiti hitne sanacije na oko 50 putnih pravaca i dezinfekciju objekata, a trenutno se čiste riječna korita koja su zatrpana sa mnogo različitog materijala. 

"Imamo prijavljenih 12 klizišta, na nekima smo hitno intervenisali radimo na preostalim. Pripremit ćemo Izvještaj za Općinsko vijeće, Kantonalnu i Federalnu upravu civilne zaštite. I naravno radit ćemo na podršci stanovništvu da lakše prebrodi trenutne okolnosti", zaključuje načelnik Tešnja.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti