Višemilionske štete u poplavljenoj industrijskoj zoni u Gračanici

19.05.2014. 12:06 / Izvor: Fena

Višemilionske su štete u poplavljenoj industrijskoj zoni u Gračanici, gdje je 25 firmi iz kojih apeluju na što hitniju pomoć Federacije i države BiH u saniranju posljedica, da bi što prije mogli početi raditi.

Višemilionske su štete u poplavljenoj industrijskoj zoni u Gračanici, gdje je 25 firmi iz kojih apeluju na što hitniju pomoć Federacije i države BiH u saniranju posljedica, da bi što prije mogli početi raditi. Smatraju da najmanje što država može uraditi je da Ministarstvo finansija uvede porezne olakšice za pravne osobe koje su pogođene poplavama, kao što je to uradila Njemačka 2002. godine, kada su njeni istočni i južni dijelovi bili poplavljeni.

Veliki problem predstavljaju i ugovoreni poslovi koji se zbog vanredne situacije neće moći realizirati u predviđenom roku.

Ukoliko se ne pomogne gračaničkim kompanijama to će se itekako odraziti na privredu BiH, jer su među tim firmama i veliki izvoznici, kao što je npr. Helioplast. 

Strojevi, kompjuteri, auta, objekti sve je pod vodom u industrijskoj zoni u Gračanici.  Privrednici  tih firmi procjenjuju da neće moći radite minimalno 2-3 mjeseca, dok se sve ne sanira, budući da prije toga Civilna zaštita i Centar za uklanjanje mina moraju da izvrše inspekciju područja.

Strahuju od mogućnosti da su se neka minska područja pomjerila tako da ne možemo ni pristupiti čišćenju dok ne dođu iz Centra za uklanjanje mina da provjere da li je sve "čisto".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti