Višković: BiH prevarena u nabavci vakcina, svi trpimo štetu

02.04.2021. 08:09 / Izvor: SRNA
Višković: BiH prevarena u nabavci vakcina, svi trpimo štetu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je ovaj bh. entitet do danas za građane uplatio više od 500.000 doza vakcina protiv virusa korona, dovoljnih za 50 posto stanovništva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je ovaj bh. entitet do danas za građane uplatio više od 500.000 doza vakcina protiv virusa korona, dovoljnih za 50 posto stanovništva, što je koštalo više od 20 miliona KM, ali da je Bosna i Hercegovina prevarena kada je riječ o nabavci vakcina putem programa COVAX.

Višković je podsjetio da je država još 15. septembra prošle godine potpisala ugovor sa COVAX-om, koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija, te da je na tom planu RS uplatila i rezervisala 400.000 doza vakcina za 200.000 građana.

"Nažalost, samo prije nekoliko dana dobili smo za Republiku Srpsku nekih 16.000 doza, što je izuzetno malo gledajući na vrijeme koje je proteklo od narudžbe", izjavio je Višković za RTRS.

On je istakao da je samostalna nabavka vakcine Sputnjik V za RS iz Rusije i od ruskih proizvođača krenula kada je ocijenjeno da nabavka putem COVAX neće ići prema planu.

"Svima mogu reći na tom planu da smo kao Bosna i Hercegovina prevareni i oštećeni zbog čega danas na neki način svi trpimo štetu. Uputili smo još jedan apel prema ljudima iz COVAX-a da poštuju ugovorene obaveze. BiH je kroz taj sistem uplatila 1,23 miliona doza vakcina, što je za oko 650.000 građana. Do danas je BiH dobila ukupno možda 50.000 doza", rekao je Višković.

On je napomenuo da je, s druge strane, iz Rusije do sada dopremljeno oko 43.000 doza ruske vakcine.

"Uskoro iz te zemlje očekujemo sukcesivne isporuke do 30 hiljada vakcina za potpunu vakcinaciju isto toliko stanovnika RS-a", rekao je Višković.

On je rekao da ovaj entitet do danas ima na raspolaganju blizu 100.000 doza vakcine protiv virusa, računajući one dobijene iz mehanizma COVAX, iz Rusije i raznih donacija koje se očekuju – iz Turske, Kine i drugih zemalja.

"To je dovoljno za naših 50.000 stanovnika", rekao je Višković.

On je zahvalio Srbiji koja je pokazala humani gest omogućivši Bosni i Hercegovini i zemljama regije da koriste njihove resurse u vakcinaciji.

"Nemamo sada precizne podatke koliko je naših ljudi iskoristilo mogućnost vakcinisanja u Srbiji, ali mislimo da je u pitanju znatan broj stanovnika", rekao je Višković.

On kaže da ne stoje optužbe pojedinih predstavnika “političkog Sarajeva” da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik opstruisao nabavku vakcina na nivou države da bi, navodno, pomogao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se nametne kao regionalni lider.

"Degutantno je da kritikuješ nekoga ko kao Vučić želi da pomogne. Na to ne treba trošiti riječi", dodao je Višković.

On je istakao da se tek kada je Dodik početkom februara sazvao sastanak sa najodgovornijim ljudima iz cijele Bosne i Hercegovine počelo prvi put javno razgovarati o nabavci vakcina i mimo sistema COVAX.

Višković, koji je komandant Štaba za vanredne situacije RS-a, rekao je da će odluke tog tijela biti saopštene u narednim danima.

"Možda ćemo i već sutra popodne imati sjednicu, ali prije svega uvažit ćemo trenutnu epidemiološku situaciju koja nije dobra. Ne treba da se lažemo, današnja situacija sa novooboljelima i smrtnim slučajevima nije ohrabrujuća da možemo reći – ukida se sve i vraćamo se normalnom životu", rekao je Višković.

On je naveo da će se, i kada se ozbiljno uđe u imunizaciju i vakcinaciju, morati primjenjivati aktuelne mjere poput nošenja maske, održavanja fizičke distance i higijene.

"Nije ni vakcinacija garancija da se može ići na fešte i provod, i reći da je virus iza nas", upozorio je Višković.

On je rekao da se pogoršana situacija s virusom, za koju svi dijele odgovornost, može poboljšati ili pobijediti samo zajednički i timski, tako da “svako radi svoj dio posla”.

Višković je rekao da je Vlada obavezna da finansijski i na svaki način pomogne normalno funkcionisanje zdravstva i privrede u pandemiji, odnosno onih koji su najpogođeniji virusom.

"Do sada smo to uspješno finansijski podnosili i to ćemo raditi i u narednom periodu", dodao je Višković.

On je istakao da se analizira i moguća pomoć onima koji nisu bili “zatvoreni” u skladu sa mjerama sprečavanja širenja virusa.

"I danas smo na Vladi produžili odluku iz prošle godine s ciljem pomoći hotelijerima, turističkim agencijama, priređivačima da im platimo poreze i doprinose kada je riječ o posljednja tri mjeseca 2020", rekao je Višković.

On je pojasnio da će "privredni subjekti koji sada budu `zatvoreni` manje od 15 dana imati uplaćene poreze i doprinose za taj mjesec, i to na plate koje su isplatili prema poreskim prijavama".

"Ne na minimalac, već na platu koju je poslodavac isplatio radniku pa bila ona i 1.000 KM. Također, oni koji budu zatvoreni više od 15 dana imaće i minimalnu platu plus porezi i doprinosi na platu za taj mjesec", rekao je Višković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti