Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Višković ne očekuje u RS aferu "Respiratori": Najavljuje pomoć privredi

02.07.2020. 08:27 / Izvor: RTRS

Premijer RS Radovan Višković gostujući u emisiji Telering kazao je kako ne očekuje da će u Republici Srpskoj biti otvorena afera "Respiratori", jer je sve, kaže, urađeno u skladu sa zakonom i preporukama struke.

Svi koji su, tokom epidemije virusa korona, ostvarili ekstraprofit ili zloupotrijebili javna sredstva moraju za to da odgovaraju, rekao je Višković i dodao da nema informaciju da je otvoren predmet u vezi sa nabavkom respiratora u Republici Srpskoj. Dodao je da su, prema njegovim saznanjima, nabavljeni respiratori koštali 59.000 evra po komadu.

"Sad, ako me pitate da li to vrijedi toliko ili ne vrijedi ne znam. Nisam kompetentan. Јedino relevantno bi bilo da je opozicija, koja je otvorila ovu temu, donijela ponude za iste respiratore za drugi iznos", rekao je Višković.

POKRETNA BOLNICA

Kada je riječ o nabavci pokretne bolnice, Višković je ponovio da je taj ugovor raskinut jer dobavljač nije mogao da obezbijedi potrebne dozvole za uvoz medicinske opreme, iako je Agencija za lijekove dozvole izdavala nekim drugim, daleko manje kompetentnim uvoznicima.

To se kaže kasnije i pokazalo, kada je direktor Agencije za lijekove iz statusa svjedoka u federalnoj aferi "Respiratori", postao jedan od osumnjičenih. Višković smatra da je Srpska dobro reagovala na pandemiju virusa korona i da je kroz razne vidove pomoći privredi i građanima, u dobroj mjeri amortizovala ekonomski udar.

"Mi ćemo i u narednim danima isplatiti 20 miliona maraka, za one koji su imali poteškoća u poslovanju", naveo je Višković.

Višković je podsjetio da je Vlada prošle sedmice pomogla i lokalnim zajednicama sa više od 30 miliona KM, te da su ogromna sredstva uložena u plate i doprinose radnicima koji nisu mogli da rade zbog mjera tokom pandemije.

"Republika Srpska uredno izmiruje sve svoje obaveze, nemamo nikakvih dugovanja, počevši od podsticaja za poljoprivredu, do svih obaveza koje budžet treba da servisira, kakve su plate i socijalna davanja", rekao je Višković.

​OPORAVAK PRIVREDE

Na oporavak privrede, ističe, uticaće i osnivanje Garantnog fonda, kojim će privrednim subjektima - prije svega onima sa malim kolateralama - biti omogućeno da dobiju kredite kod poslovnih banaka. Predviđeno je da Republika Srpska, kroz Garantni fond, garantuje za 50 odsto kredita koji dobija privredni subjekat.

Za sve ove mjere novac je samo dijelom obezbijeđen iz kredita, kaže Višković. Podsjeća da je, tokom korona krize, iskorišćeno i oko 70 miliona maraka prošlogodišnjeg budžetskog suficita, a dio novca obezbijeđen je i kroz razne uštede i Fond solidarnosti.

Višković je dodao i da je procenat od 34,55 odsto, koliko prema novim koeficijentima o raspodjeli PDV-a, pripada Srpskoj, najveći od osnivanja Uprave za indirektno oprezivanje.

Komentarišući stanje u Investiciono-razvojnoj banci  Republike Srpske Višković je naglasio da su u posljednjih nekoliko mjeseci napravljeni značajni pomaci, da je IRB odradio svoju ulogu kako je trebalo i da je ogromna pomoć privredi u Srpskoj išla upravo posredstvom ove banke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti