Višković: 'Skratit' ćemo mandat glavnog revizora RS-a

07.10.2017. 09:21 / Izvor: Fena
Višković: 'Skratit' ćemo mandat glavnog revizora RS-a

Višković je najavio da će uskoro biti rapisan konkurs za izbor novog glavnog revizora RS-a.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković najavio je danas izmjene zakona kojim bi se mandat glavnog revizora na sedam 'skratio' na pet godina.

Višković tvrdi da će konsolidovani izvještaj za korisnike budžeta u 2016., na sjednici parlamenta, 17. oktobra, podnijeti revizor koga će za to ovlastiti glavni revizor RS-a Duško Šnjegota u ostavci, a prije nego što ona 12. oktobra i zvanično stupi na snagu.

Najavio je da će uskoro biti rapisan konkurs za izbor novog glavnog revizora RS-a.

Višković se izvinio građanima zbog dešavanja u parlamentu 13. septembra, optuživši poslanike opozicije da zamjenom teza govore o tim dešavanjima.

"Skupštinska većina učinit će sve da se sjednice do kraja ovog mandata održe u skladu sa zakonom. Nećemo bježati ni po Drvaru, Bijeljni ili Trebinju, već će se zasjedati u zgradi Narodne skupštine u Banjoj Luci", dodao je Višković i apelovao da se “smire strasti” kako bi se izbjegli mogući i fizički sukobi u parlamentu, čiji ugled, kaže, treba da čuvaju svi parlamentarci.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Branislav Borenović rekao je da sve što je mimo pravila i zakona izgleda može proći u Narodnoj skupštini.

"Tako je i kada je riječ o revizorskim izvještajima, ali i o prisustvu uniformisane policije prilikom 21. redovne sjednice, 13.septembra. Vjerujem da je tu policiju pozvao predsjednik najviše zakonodavne institucije Nedeljko Čubrilović. On je tražio da policija zaustavi opozicione poslanike i onemogući im da uđu na sjednicu Skupštine", rekao je Borenović ističući da "preko toga neće preći".

Najavio je da opozicija ima obavezu da čuva dignitet Narodne skupštine te da neće preći preko neustavnih i nezakonitih odluka.

I šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica smatra da ne postoje uslovi za održavanje 22. redovne sjednice, jer se sve radi mimo Ustava i zakona te skupštinskog poslovnika.

Najavio je da će poslanici opozicije podnijeti inicijativu za ocjenu zakonitosti primjene skupštinskog Poslovnika o radu kako bi se utvrdilo da li je prošla sjednica legalna.

"Svi će imati priliku da vide kako ćemo dati otpor onima koji u parlamentu ne poštuju Ustav  i zakon, ili će ih poštovati ili će u parlamentu biti blokada, pa neka sjednicu održe gdje hoće. Nema drugog načina da ih -naučimo redu’", ustvrdio je Govedarica u izjavi novinarima u Banjoj Luci. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti