Višković: Stigla sva oprema za pokretnu bolnicu

14.05.2020. 07:40 / Izvor: SRNA
Višković: Stigla sva oprema za pokretnu bolnicu

Prema njegovim riječima, objekat pokretne bolnice će biti moguće dislocirati npr. na deset lokacija sa po 50 kreveta.

Sva oprema za pokretnu bolnicu Republike Srpske je stigla i uskoro će biti ugrađena u Zalužanima, kod Banjaluke, gdje je već montiran objekat bolnice, izjavio je premijer RS Radovan Višković.

Višković je rekao da je dopremljeno sve što je trebalo i da se čeka saglasnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za prateću medicinsku opremu.

"Jutros sam razgovarao sa isporučiocima opreme i oni sa predstavnicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva danas u Banjaluci rješavaju pitanja u vezi sa carinjenjem opreme. Čim to bude završeno, oprema će biti montirana”, istakao je Višković.

Kako je rekao, ponosan je zbog toga što je u vrijeme epidemije koronavirusa nabavljen takav objekat koji će poslužiti sada, ali biti na raspolaganju i kasnije cijeloj RS za zbrinjavanje pacijenata u slučaju poplava, zemljotresa i drugih elementarnih nepogoda.

Prema njegovim riječima, objekat pokretne bolnice će biti moguće dislocirati npr. na deset lokacija sa po 50 kreveta.

Višković je naveo da su znali da RS ne može sagraditi novu bolnicu, kao što su radile Kina ili Srbija, pa su donosili odluke o kupovini pokretne bolnice i opremanju objekata Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na staroj lokaciji Hirurgije.

"UKC nije radio ništa bez saglasnosti Vlade. To je rađeno po nalogu Vlade i resornog ministarstva jer nismo smjeli dozvoliti da dođemo u poziciju da pacijent bude vraćen sa ulaznih vrata jer nemamo krevet", rekao je Višković.

Vlada neće dozvoliti rušenje tih objekata, dodao je on, pogotovo sada kada niko ne zna do kada će epidemija trajati i da li će se na jesen vratiti u još gorem obliku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti