Višković: U narednih mjesec dana će biti poznat izvođač radova za HE Dabar

24.04.2019. 19:51 / Izvor: Akta.ba
Višković: U narednih mjesec dana će biti poznat izvođač radova za HE Dabar

Odgovarajući na pitanja privrednika Višković je rekao kako je cijena električne energije socijalno i ekonomsko pitanje i tako se odnosi prema njemu.

Na Jahorini je panelom "Premijer sa privrednicima" završen "Jahorina ekonomski forum 2019". Ovom prilikom premijeru Vlade RS  Radovanu Viškoviću predstavnici privrednika upitali su nekoliko značajnih pitanja koja su se odnosila na cijene električne energije za privredu, ekonomsku reformu, odnosno rasterećenje privrede, privredne poticaje...

Odgovarajući na pitanja privrednika Višković je rekao kako je cijena električne energije socijalno i ekonomsko pitanje i tako se odnosi prema njemu. Cijena električne energije u odnosu na region i Federaciju BiH je znatno niža.

Među prioritetima Vlade naveo je da će u narednim godinama biti izgradnja energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije - vode, vjetra i sunca.

Posebno je naglasio kako će uskoro biti stvorene pretpostavke za otpočinjanje izgradnje hidroelektrane "Dabar". U narednih mjesec dana će biti izabran izvođač radova, a kapacitet ove HE je 160 MW.

Naglasio je kako je njihova namjera da u narednih deset godina stvore uslove za izgradnju 10.000 MW električne energije, a o korištenju hidropotencijala na Drini rekao je da je već razgovarao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Zamolio sam predsjednika Vučića da iskoristi svoj autoritet da se što prije pristupi izgradnji hidroelektrane `Buk Bijela`, za šta je praktično sve spremno", pojasnio je Višković.

U daljim odgovorima privrednicima kazao je da će Vlada nastaviti da isplaćuje poticaje za poljoprivredu, odmah iza penzija.

Višković je rekao da će Vlada u narednom periodu intenzivirati aktivnosti za pripremu projektne dokumentacije za izgradnju puta Bijeljina-Trebinje.

U nastavku panela Višković je naglasio da se nizom mjera nastoji zaustaviti odlazak mladih, a kao jedan od primjera naveo je to što su u Vladi zaposleni najbolji studenti sa javnih univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

Višković se dotaknuo i drugih tema, te kazao kako je bruto domaći proizvod u proteklih 18 kvartala bilježi rast i da je u 2018. godini taj rast iznosio 3,7 odsto uprkos ne baš povoljnim ekonomskim tokovima u brojnim zemljama u okruženju i EU.

U prva dva ili tri mjeseca ove godine ima određenih pomjeranja. Prerađivačka industrija posebno bilježi određene padove, što prate i analiziraju. Od 25 članica ili podsektora u prerađivačkoj industriji devet je zabilježilo pad, dok ostali ostvaruju rast.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti