Višković: U Republici Srpskoj bez posla ostalo 2.403 radnika

02.05.2020. 11:29 / Izvor: SRNA
Višković: U Republici Srpskoj bez posla ostalo 2.403 radnika

Višković je naveo da je 867 radnika, prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, dobilo zaposlenje.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je u RS-u za vrijeme epidemije virusa korona bez posla ostalo 2.403 radnika, od kojih je 1.100 bilo zaposleno na određeno vrijeme, a ostali na neodređeno.

Prema njegovim riječima, najveći broj radnika koji su ostali bez posla radili su u trgovini i ugostiteljstvu, dok je prerađivačka industrija na trećem mjestu.

Višković je naveo da je 867 radnika, prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, dobilo zaposlenje.

“Mi smo već 14 miliona KM poreza i doprinosa uplatili za mart za pravna lica, poslovne subjekte koji su mjerama Štaba Republike Srpske za vanredne situacije bili onemogućeni da rade, poput trgovina i ugostiteljstva. Mi smo tu našu obavezu ispunili za više od 10.000 poslovnih subjekata i više od 40.000 radnika. Platili smo poreze i doprinose, a poslodavci su platili plate”, precizirao je Višković.

Što se tiče aprila, premijer RS-a je naveo da će Vlada uplatiti i najnižu platu, poreze i doprinose, ali će ovo biti prošireno i na subjekte koji su zbog virusa korona imali ugroženo poslovanje.

“Cijenimo da će nam za te potrebe trebati blizu 55 miliona KM i biće obuhvaćeno 70.000 radnika”, naveo je Radovan Višković i konstatovao da bi bez ovih mjera broj otpuštenih radnika u RS-u bio znatno veći.

On je podsjetio da je donesena odluka da novčano budu nagrađeni zdravstveni radnici koji su radili u vrijeme epidemije, te odluka kojom će oko 5.300 policijskih službenika imati pravo na novčanu nadoknadu.

“U narednom periodu biće obuhvaćeni i civilna zaštita, inspekcija i još neke službe koje su imale direktan dodir sa ljudima koji su zaraženi virusom korona. To je simbolična nagrada za njihov trud i izlaganje opasnosti”, rekao je Višković.

On je istakao da će se nastojati pomoći i vozačima u međunarodnom prevozu koji su u vrijeme eskalacije virusa korona u Evropi vozili prema zemljama koje su puno više pogođene pandemijom nego BiH i time omogućili dobru snabdjevenost životnim namirnicama, te očuvanje proizvodnje u BiH.

“Trgovci su imali promet mnogo više nego prije krize i dobit, prema tome cijenim da mogu nagraditi svoje radnike. Ne bi bilo korektno očekivati da to rade institucije”, poručio je Višković.

Dodao je da je donesena uredba prema kojoj će se komunalna policija i inspektori, zajedno sa MUP-om, uključiti u sankcionisanje lica koja se ne pridržavaju mjera Štaba za vanredne situacije i Vlade Republike Srpske.

“Kazne su propisane u rasponu od 100 KM do 300 KM i molim građane da poštuju naše mjere”, rekao Višković i istakao da se to odnosi samo na neodgovorne.

On je za Televiziju N1 naglasio da je ponosan što je Vlada Republike Srpske nabavila mobilnu bolnicu, koja je sada vlasništvo RS-a.

Višković je rekao da je dat nalog da se mobilna bolnica montira u Zalužanima kako bi svi mogli da se uvjere da je bolnica stigla i kako ona izgleda.

“U ovom momentu sigurno je da nam ne treba”, naglasio je Višković i dodao da se bolnica može koristiti u slučaju elementarnih nepogoda, ne samo kao bolnica nego i kao prihvatilište.

On je naveo da je riječ o objektu površine 6.000 metara kvadratnih sa 500 kreveta koji se danas može postaviti u 10 gradova sa po 50 ležajeva.

“Bez obzira na sve kritike, bio bih najsrećniji premijer da nam taj objekat nikad ne zatreba, ali ga Republika Srpska za razliku od većine zemalja ima za `ne daj Bože`”, istakao je Radovan Višković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti