Višković: Za nabavku medicinske i zaštitne opreme 24 miliona KM

17.04.2020. 08:25 / Izvor: Fena
Višković: Za nabavku medicinske i zaštitne opreme 24 miliona KM

16 miliona KM ide za poreze i doprinose za mart privrednim subjektima koji su odlukama Vlade RS-a zbog koronavirusa onemogućeni da posluju, a ta cifra nije konačna.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je danas da će 24 miliona KM biti uplaćeno Fondu zdravstvenog osiguranja za nabavku medicinske i zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema.

Nakon sjednice Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu RS, Višković je rekao da je izdvojio 13.310.000 KM za isplatu jednokratne novčane pomoći koju će od danas dobiti zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama.

Također, 16 miliona KM ide za poreze i doprinose za mart privrednim subjektima koji su odlukama Vlade RS-a zbog koronavirusa onemogućeni da posluju, a ta cifra nije konačna.

Višković je rekao da će odlukom o isplati poreza i doprinosa za april biti obuhvaćeno gotovo 30.000 radnika više nego za mart.

-Za te radnike će biti isplaćena najniža plata i uplaćeni porezi i doprinosi - potvrdio je entitetski premijer.

Pozvao je nadležne u privredi da ne otpuštaju radnike, jer će im Vlada pomoći.

Budući da je Štab za vanredne situacije u RS donio zaključak o zabrani kretanja u dane Vaskrsa u tom bh. entitetu, danas će odlučeno da će, u određenom terminu, biti dozvoljeno izvođenje kućnih ljubimaca, najviše do dvije stotine metara udaljenosti od mjesta stanovanja, uz obavezno pridržavanje zaštitne mjere socijalnog rastojanja.

Izvođenje kućnih ljubimaca, u trajanju od 20 minuta, dozvoljeno je petak i subotu, u periodu od 22 do 23 sata, a u nedjelju od 20 do 21 sat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti