Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Visočka pečenica postala zaštićen nacionalni proizvod

06.06.2020. 09:24 / Izvor: Akta.ba

Na osnovu zahtjeva koji je podnijelo Udruženje mesoprerađivača 'Proizvođači Visočke pečenice i sudžuke' (ViPS), a na prijedlog Komisije za registraciju oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i dodjelu oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijela je Rješenje o registraciji oznake geografskog porijekla prehrambenog proizvoda 'Visočka pečenica'.

U prostorijama Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u Mostaru danas je 'Visočka pečenica' i službeno proglašena geografski zaštićenim nacionalnim proizvodom sa posebnom oznakom.

Ideja i želja za očuvanjem i zaštitom ovog visočkog brenda rezultirala je pokretanjem Projekta: “Procedura za zaštitu brenda i dobijanje oznake geografskog porijekla “Visočka pečenica”.

U protekle nešto više od četiri godine, Gradska uprava Visoko i gradončelnica Amra Babić, Odsjek za privredu u saradnji sa Udruženjem mesoprerađivača “Visočka pečenica i sudžuka” - VIPS Visoko i stručnim konsultantom prof.dr. Amir Ganić sa Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta Sarajevo, sproveli su kompletne aktivnosti oko realizacije Projekta.

Visočka pečenica kao suhomesnati proizvod je rezultat tradicije i tradicionalnog načina proizvodnje karakterističan samo za područje grada Visoko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti