Vijesti

Visoka cijena sirovina razlog poslovnog minusa sarajevske mljekare Milkos

02.02.2009. 15:02 / Izvor: Dnevni Avaz

Sarajevska mljekara Milkos prošlu godinu završila je s prometom od 25 miliona maraka, ali ukupan bilans bio je negativan. U ovoj mljekari kažu da je glavni razlog negativnih rezultata visoka cijena sirovina.

- Plaćamo mlijeko od 0,18 do 0,20 maraka, ne uključujući troškove transporta, sakupljanja i analiza mlijeka. Milkos svojim farmerima plaća garantovanu minimalnu otkupnu cijenu mlijeka, što nije slučaj s drugim mljekarama. Također, visoki su troškovi i drugih sirovina, ambalaže i repromaterijala koje uvozimo - kaže za "Dnevni avaz" direktor Milkosa Adin Fakić.

Kompanija Teloptic 2004. je kupila 67 posto dionica i tako postala većinski vlasnik mljekare. Od tog perioda Milkos je u razvoj uložio 36,5 miliona maraka, od čega u najmoderniju procesnu opremu 25 miliona te deset miliona maraka u projekt izgradnje pogona za proizvodnju feta sira, mliječnih i sirnih namaza.

- Ovaj pogon bit će jedinstven u Evropi zbog tehnoloških rješenja koja se prvi put primjenjuju u oblasti proizvodnje sira. U okviru ovih projekata uložena su sredstva i u kupovinu novih uređaja za proizvodnju sladoleda, vrijednosti 1,5 miliona maraka - kaže Fakić.

On podsjeća da je Milkos lani kupio i farmu Spreča u Kalesiji, u koju je uloženo skoro 40 miliona maraka.

- Farma će imati 1.200 muznih krava i isto toliko grla u reprodukciji, a pratit će je sektor biljne proizvodnje i najsavremenije mehanizacije za obradu zemljišta. Po završetku izgradnje farme bit će zaposleno oko 100 radnika - ističe Fakić.

Milkos zapošljava 110 radnika i ima veoma mlad i stručan kadar koji odgovara zahtjevima koje je postavila sofisticirana, moderna i automatizirana oprema. U planu je zapošljavanje u oblasti proizvodnje mlijeka, jer Milkos intenzivno radi na rekonstrukciji, obnovi i izgradnji farme Spreča u Kalesiji.

Sarajevska mljekara lani je uvela jedan od najzahtjevnijih standarda u prehrambenoj industriji, ISO 22000:2005, kako bi na međunarodnom nivou uskladila standarde koji će osigurati potpun sistem upravljanja sigurnošću hrane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti