Visoka škola turizma studentima omogućava uspješnu integraciju na tržištu rada

03.07.2018. 08:16 / Izvor: Akta.ba

Radi se o jedinstvenoj obrazovnoj instituciji u Federaciji Bosne i Hercegovine koja studentima omogućava školovanje na pet studija, od čega su tri direktno vezana za turizam.

U Konjicu već sedma generacija studenata upisuje se na Visoku školu za turizam i menadžment. Radi se o jedinstvenoj obrazovnoj instituciji u Federaciji Bosne i Hercegovine koja studentima omogućava školovanje na pet studija, od čega su tri direktno vezana za turizam (Geoturizam, Komunikologija i turizam i Menadžment u turizmu), dok su dva posvećena menadžmentu i menadžmentu u informacionim tehnologijama, kazala je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba dekanesa ove institucije prof.dr. Marijana Šećibović.

JEDINSTVEN STUDIJSKI PROGRAM

"Otvoriti Fakultet u malom mjestu kao što je Konjic 2012. godine, bilo je nestvarno jer je postojao opći zazor javnosti prema fakultetima sa sjedištem mimo većih gradskih centara, te samostalan rad, bez podrške univerziteta, bio je istinski izazov. Međutim, fakultet se održao punih  šest godina, a u oktobru će upisati sedmu generaciju studenata", ponosno ističe dekanesa Šećibović.

Ono na što je posebno ponosna dekanesa kaže, jeste podatak da su jedina visokoškolska institucija u Bosni i Hercegovini koja je specijalizirana za obrazovanje kadrova u turizmu i njihovu uspješnu integraciju na tržište rada.

"Naši studijski programi  su jedinstveni, kako u regiji, tako i u Jugoistočnoj Evropi, kao što je to slučaj sa studijskim programima Geoturizam i Komunikologija i Turizam. Bilježimo uspješan trend zapošljavanja naših studenata, kroz turističke agencije, internacionalne  avio kompanije, hotele, bankarski sektor i IT sektor. Diplome Visoke škole uspješno su nostrifikovane u zemljama u Evropi, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama", navodi Šećibović, pojašnjavajući kako je Visoku školu za turizam i menadžment završilo preko 100 studenata, koji su zaista nakon dobijenog znanja bili spremni za nove poslovne izazove i na dijeljenje znanja koje su dobili tokom trogodišnjeg ili četverogodišnjeg studija.

Ono što ovu instituciju čini specifičnom je i izbor nastavničkog kadra koji pored BiH dolaze iz Srbije i Hrvatske...

STUDIJ NA DALJINU

Visoka škola ove godine pokreće i Studij na daljinu dajući posebne pogodnosti za studente koji su u radnom odnosu, pa nisu u mogućnosti da redovno prate nastavu u prostoru institucije.

Dekanesa kaže kako će na daljinu biti dostupni studijski programi: Komunikologija i turizam, Menadžment u turizmu, Geoturizam, Menadžment informacionih tehnologija i Osnove menadžmenta.

Ovaj moderni pristup Visoka škola  za turizam i menadžment Konjic je prilagodila kada su u pitanju i finansije, tako da se školarina može plaćati u 12 rata i praviti poseban program polaganja i plaćanja ispita. Za sve ispite literaturu obezbjeđuje Visoka škola za turizam i menadžment u online obliku.

Inače, cijena jedne godine, u Visokoj školi u Konjicu košta 3.500 KM. Studentima je data mogućnosti da preko BBI i Unicredit banke uzmu studentske kredite i dogovore se oko godina otplate kredita.

Šećibović kaže kako Visoka škola za turizam i menadžment Konjic konstantno ulaže napore kada je u pitanju povezivanje tržišta rada i obrazovnog sistema, kako bi svoje kadrove osposobila za potrebe poslodavaca. Sa tim ciljem, pokrenuli su saradnju sa Međunarodnim centrom za prenos znanja iz Slovenije, kako bi organizovali kratke obuke uz sticanje adekvatnih kompetencija, koje poslodavci prepoznaju, a prema kurikulumu koji je akreditovalo Ministarstvo obrazovanja Republike Slovenije.

U smjeru mobilnosti, kao i priznavanja diploma, osiguranja kvaliteta, te unapređenju razvoja ekonomije u našoj državi proteklih godina u novembru organizovali su i dvije naučne konferencije na temu Implementacije Bolonjskog procesa u Jugoistočnoj Evropi. Jedna konferencija je održana u Konjicu, druga u Ulcinju, dok je u Srbiji planirano održavanje treće.

"Kao tim Visoke škole za turizam i menadžment Konjic, ponosni smo na put kojim idemo kao visokoškolska institucija, jer smatramo da bez obzira na poteškoće, svaka prava ideja zasnovana na ispravnim vrijednostima, donese kvalitetne i dobre rezultat, koji doprinose boljitku svakog pojedinca u društvu", zaključuje dekanesa Šećibović.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti