Visoke takse i nedostatak kadrova najveći problemi ugostiteljskog sektora

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Visoke takse i nedostatak kadrova najveći problemi ugostiteljskog sektora

05.07.2019. 14:34 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici Udruženja ugostitelja KS na današnjem sastanku sa ministrom finansija u Vladi KS Amelom Kovačevićem, ministrom privrede Harisom Bašićem i zastupnikom u Skupštini KS Zvonkom Marićem istakli su neke od najvažnijih problema sa kojima se susreću uposleni u ovom sektoru.

Kako je ova oblast uređena federalnim, kantonalnim i općinskim propisima, za iznalaženje boljih rješenja uređenja sektora ugostiteljstva i turizma potrebno je djelovanje svih nadležnih.

Pitanje parafiskalnih nameta opterećuje cjelokupnu privredu pa tako i ovaj sektor. Promjene u ovoj oblasti su već najavljene, a kako je istakao ministar Kovačević, ubrzo će se krenuti u reformu oblasti kantonalnih taksi. Zajednički je interes, istaknuto je danas, da se privrednicima, tako i ugostiteljima koji tek započinju svoj biznis prva godina poslovanja olakaša kroz smanjenje ili oslobađanje o plaćanja parafiskalnih nameta.

"Mi smo taj proces već pokrenuli. Kreiranje boljeg poslovnog okruženja jedan je od važnih pravaca djelovanje ove Vlade i Skupštine. U domenu svoje nadležnosti, Kanton Sarajevo će kroz izmjene zakonske legislative, stvarati bolje i lakše uslove poslovanja", poručio je ministar Kovačević.

Problem nedostatka kvalificiranog kadra u ugostiteljstvu evidentan je i u Kantonu Sarajevo. Iz Udruženja potenciraju još šire programe prekvalifikacije kao i proširivanje upisnih kvota u pojedinim srednjim školama kako bi se došlo do nedostajućeg kadra.

Razgovarano je o uslovima korištenja javnih površina, djelovanju inspekcijskih organa, a neke odgovore na danas postavljana pitanja moguće je jedino dobiti u općinama koje su za to nadležne.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti