Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Visoki dužnosnici EU u posjetu BiH dolaze s pozitivnom porukom

28.02.2018. 07:48 / Izvor: Fena

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldun Sinno podsjetio je da je današnja posjeta najviših dužnosnika EU BiH dio sveukupne posjete zemljama zapadnog Balkana jer u BiH dolaze iz Crne Gore, nakon BiH odlaze u Prištinu, a posjeta će biti zaključena sastankom lidera u Sofiji.

U posjetu BiH sutra, 28. februara, doputovat će predsjednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker, potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn, kada će im zvanično biti uručeni odgovori na Upitnik Evropske komisije.

Sinno je  u Sarajevu istaknuo da svi oni dolaze u posjetu s veoma pozitivnom porukom koja dolazi nakon nedavne objave Strategije EU za zapadni Balkan, a ta poruka je, dodaje Sinno, veoma jasna da su, nakon obnovljene dinamike u procesu evropskih integracija, vrata EU otvorena, ali ukoliko svi partneri u regionu budu uradili svoj dio zadaće.

"To podrazumijeva i rješenje svih otvorenih pitanja u svim zemljama uključujući BiH, ali ne samo kada je u pitanju vladavina prava nego i pitanja regionalne saradnje i pomirenja", pojasnio je Sinno.

Osvrnuo se i na pitanje provedbe svih odluka Ustavnog suda BiH kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, kazavši da EU od domaćih političara očekuje usaglašavanje u vezi s tim, uključujući odluku Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića koja nije riješena i to će morati biti učinjeno.

"Međutim, budući da odluka po ovoj apelaciji nije provedena moguće je da će ona imati posljedice na cijelu BiH kada je u pitanju provedba izbora planiranih za oktobar", dodao je Sinno.

No, naglasio je da isticanje potrebe za implementacijom te presude ne znači da se zanemaruju bilo koje druge odluke ili presude te je apelirao na sve aktere u ovom procesu da zajednički rade na iznalaženju rješenja i to u duhu kompromisa i na način koji će BiH približiti, a ne odaljiti od evropskih standarda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti