Visoki predstavnik Miroslav Lajčak traži uspostavu Ekonomsko – socijalnog vijeća BiH

02.08.2007. 16:23 / Izvor: Večernji List
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak traži uspostavu Ekonomsko – socijalnog vijeća BiH

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak najavio je 01. avgusta 2007. godine da će konkretno angažirati na aktivnijem uključivanju državnih institucija u rješavanje značajnih ekonomskih i socijalnih pitanja. Lajčak je to kazao nakon susreta s predstavnicama sindikata i poslodavaca, na kojem je izražena zajednička potpora uspostavi ekonomsko – socijalnog vijeća BiH.

Visoki predstavnik najavio je i poduzimanje konkretnih koraka na formiranju takvog tijela, jer se ekonomsko – socijalno vijeće u svim tranzicijskim državama dokazalo kao jako potreban forum za komunikaciju između vlade, sindikata i poslodavaca. Iza takvog zahtjeva stali su i predsjednici Konfederacije sindikata BiH i Asocijacije poslodavaca BiH, Edhem Biber i Tomislav Grizelj. Ekonomsko – socijalno vijeće, kao tijelo koje treba omogućiti onima koji otvaraju i održavaju radna mjesta da izravno i na efikasan način komuniciraju sa zakonodavcima, trebalo bi biti formirano do kraja 2007. godine.

Sindikati i poslodavci dogovorili su s Visokim predstavnikom održavanje redovitih konsultacija svaka tri mjeseca radi uvođenja sistema i transparentnosti u socijalno – ekonomski dijalog u BiH. Lajčak je razgovarao i s investitorima, a tema su bili zakoni i drugi propisi koji mogu pomoći otvaranju novih radnih mjesta i podizanju životnog standarda bh. građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti