Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Visoko Vladi ZDK – Novac od putarina uložite namjenski u održavanje cesta

04.05.2019. 11:29 / Izvor: Fena

Načelnica Visokog Amra Babić pozvala je premijera, Vlade Zeničko-dobojskog kantona i nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti koje su propisane Zakonom o cestama Federacije BiH, a koje se odnose na upravljanje, građenje, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu regionalnih cesta osiguraju implementaciju projekata rekonstrukcije i modernizacije regionalnih putnih pravaca na području općine Visoko.

Kako je istaknuto u pozivu radi se o putnim pravcima 443 – Visoko –Kiseljak; R 445 Kakanj – Visoko – Ilijaš; uz napomenu da su dio regionalnog putnog pravca R 445 ulice Branilaca, Sarajevska i Kakanjska; a regionalnog putnog pravca R 443: Kralja Tvrtka, Mule Hodžića i Gornje Rosulje.

U pozivu se ističe kako je postojeće stanje na regionalnim putnim pravcima loše sa izraženim udarnim rupama, te nedostatkom saobraćajne signalizacije i opreme što za posljedicu ima veliki broj saobraćajnih nezgoda sa lakšim i težim tjelesnim posljedicama, kao i smrtnim ishodom.

"Napominjemo da su nezaštićene raskrsnice regionalnih i lokalnih cesta kao i prilazi školama. Sve do sada provedene aktivnosti na povećanju bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju Općina Visoko je finansirala iz vlastitih sredstava. Smatramo da općina Visoko kao najveći izvoznik u ZDK zaslužuje značajnija ulaganja Vlade ZDK u regionalne ceste koje predstavljaju najvažnije saobraćajnice u gradu Visokom i cijeloj općini", saopćeno je iz Press službe Općine Visoko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti