VIVA Filmski Festival u Tvornici cementa Kakanj

20.09.2019. 08:29 / Izvor: Akta.ba
VIVA Filmski Festival u Tvornici cementa Kakanj
OTVORI GALERIJU

Ratko Orozović, direktor festivala, istakao važnost podrške koju TCK pruža kulturnim dešavanjima u Kaknju.

U četvrtak, 19.9.2019. godine u Tvornici cementa Kakanj održan je okrugli stol pod nazivom „Industrija i zaštita okoliša“ koji je sastavni dio petodnevnog međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma VIVA Film Festival. Ovom prilikom dvadeset umjetnika, filmskih radnika i članova nevladinih organizacija iz desetak zemalja koji se bave temom zaštite okoliša razgovarali su sa rukovodiocima Tvornice o načinima na kojima ovaj kakanjski kolektiv radi na zaštiti okoliša.

Ratko Orozović, direktor festivala, istakao važnost podrške koju TCK pruža kulturnim dešavanjima u Kaknju i kako je ova kompanija primjer društveno odgovornog poslovanja: „Svake godine učesnici festivala iz cijelog svijeta dođu u obilazak Tvornice. Na ovaj način želimo da pokažemo da ovo nije samo fabrika nego mali park prirode. To je ono zbog čega smo se odlučili da radimo sa TCK, jer je ova kompanija lider održivog razvoja u BiH.“

Jefferson Souza, novinar i filmski umjetnik iz Brazila istakao je važnost dijaloga kompanija i lokalnih zajednica: "Meni kao nekome ko dolazi iz Brazila gdje se nalaze „pluća"“ ove planete veoma je važno pitanje zaštite okoliša. Ovo je moja prva posjeta Evropi i svaki dijalog i razgovor o načinima zaštite okoliša smatram veoma važnim."

Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku prezentirao je kako HeidelbergCement radi na zaštiti okoliša u cijelom svijetu, s posebnim osvrtom na aktivnosti u Kaknju: "Mi želimo svojim nastojanjima i ulaganjima da pokažemo da u Bosni i Hercegovini postoje firme koje su društveno odgovorne, koje maksimalno ulažu u zaštitu okoliša, koje podržavaju i kulturu i sport i sve segmente razvoja lokalne zajednice. Samim svojim pristupom kojim smo smanjili emisije prašine za 99% od privatizacije do danas. Praktički podržavamo svaki sportski klub u gradu Kaknju, sve kulturne manifestacije, infrastrukturne projekte, dajemo primjer i ostalima kako trebaju pomoći svojoj lokalnoj zajednici. Izuzetno mi je drago da i na ovaj način pružamo podršku gradu, kroz ovaj filmski festival koji stavlja Kakanj na mapu svijeta što se tiče kulture. Svaki grad koji ima svoju kulturnu dušu daje svoj doprinos i razvoju države, te smatram da je Kakanj zaista jedan jako, jako dobar primjer lokalne zajednice koja se itekako dobro razvija i koja smatram da je naprednija u Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj odnosu na neke druge općine u zemlji, i smatram da Tvornica cementa Kakanj daje svoj doprinos tome."

Okrugli stol podržali svojim učešćem podržali su i Aldin Šljivo, načelnik Općine Kakanj, i David Parkmann, zamjenik direktora predstavništva njemačke privredne komore u BiH. Nakon prezentacije i razgovora u opuštenoj atmosferi, učesnici su obišli postrojenja i park Tvornice cementa Kakanj.

Ovogodišnji, peti po redu, međunarodni VIVA Film Festival kratkog i dokumentarnog filma, koji Tvornica cementa Kakanj podržava od samih početaka, održava se od 18. do 22. septembra u 17 gradova naše zemlje pod motom „Jedan festival – Svi gradovi!“. Umjetnici i aktivisti iz 85 zemalja svijeta, sa 127 filmova takmiče se u četiri kategorije, uključujući i kategoriju ekologije/zaštite okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti