Vijesti

Vla­da FBiH pro­pu­šta i za­dnju pri­li­ku za rea­kci­ju u slu­ča­ju "Ener­go­pe­trol"

04.03.2010. 09:28 / Izvor: Dnevne novine SAN

Krajem ovog mjeseca ističe trogodišnji rok u kojem je konzorcij "Ine" i MOL-a morao investirati 150 miliona KM u moderniziranje i razvoj "Energopetrola", sukladno ugovoru o dokapitalizaciji 67 posto kapitala ove kompanije.

Po tvrdnjama Uprave "Energopetrola" do početka 2010. godine uloženo je tek negdje oko 42 miliona KM. No, unatoč ovome Vlada FBiH neće moći uraditi apsolutno ništa da bi sankcionirala ovo grubo nepoštivanje ugovora.

Naime, već sada je izvjesno da neovisna revizorska kuća, koja je trebala uraditi reviziju provođenja ugovora, neće biti odabrana prije isteka investicionog ciklusa, s obzirom da javni poziv za njen odabir još nije ni raspisan! Odluku o objavljivanju Vlada je donijela početkom januara, ali se bez bilo kakvog obrazloženja javni poziv i dalje ne raspisuje.

Na ovaj način nastavlja se neobjašnjiv odnos Vlade FBiH prema svojim obavezama propisanim ugovorom. Revizorska kuća morala je biti odabrana već tri mjeseca prije isteka prve investicijske godine, odnosno početkom 2008. godine!

To, međutim, nikada nije urađeno. Ugovor o dokapitalizaciji dalje je predvidio da revizori svoj završni izvještaj "moraju predati tri mjeseca nakon isteka treće investicijske godine", odnosno do kraja jula ove godine. U članku 7. ugovora navodi se da, ako bilo koja ugovorna strana nije saglasna sa zaključnim nalazom neovisnog revizora, može uputiti predmet na arbitražni sud Međunarodne trgovinske komore u Cirihu.

Međutim pokretanje arbitražnog postupka nema utjecaja na pravo Vlade FBiH koja u tom slučaju može zahtjevati od konzorcija isplatu ugovorne kazne. Ova kazna, u suštini, predstavlja aktiviranje bankarske garancije konzorcija, koja za treću investicijsku godinu iznosi 31,6 miliona maraka.

Da bi se, dakle, garancija mogla aktivirati, neophodno je da revizorska kuća uradi svoj izvještaj. Ovdje se vjerovatno krije i odgovor na pitanje zbog čega ona do sada nikad prije nije odabrana, pa su tako istekle dvije prijašnje bankarske garancije, koje je Vlada mogla aktivirati, ali to nije uradila.

Kako sada stvari stoje i treća garancija, koja navodno važi do početka maja, isteći će prije nego revizori završe svoj izvještaj. Tako će Vlada FBiH ostati bez mogućnosti da uradi bilo šta, a u slučaju da odluči raskinuti ugovor, "Energopetrol" će i dalje ostati u vlasništvu "Ine" i MOL-a, jer je tako regulirano samim ugovorom!?

Ovaj nevjerovatni ustupak konzorciju, dodatno je potvrđen naknadnim protokolom o odricanju, kojeg je potpisao bivši premijer FBiH Ahmet Hadžipašić, a za kojeg u Vladi FBiH i dalje tvrde kako ga uopće ne posjeduju, iako ga je "San" do sada u više navrata objavio.

Kada je zaključen ugovor o dokapitalizaciji u "Energopetrolu" je bilo zaposleno 1.059 radnika. Konzorcij "INA-MOL" obavezao se da će ih sve zadržati na poslu najmanje tri godine, osim ako firmu ne napuste dobrovoljno, uz otpremninu. Već do kraja 2008. godine broj zaposlenih smanjen je na 882. U tom je razdoblju prema različitim osnovama preduzeće napustilo 214 radnika, a zaposleno ih je 34. Sporazumni prekid radnog odnosa uz otpremninu sklopljen je sa 84 zaposlenika. Tako je za otpremnine, uz plaćanje poreza i doprinosa, ukupno isplaćeno 2,6 miliona KM. Neovisni revizori trebali bi se pozabaviti i sa provedbom ovog dijela ugovora, koji očito nije ispoštovan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti