Vlada angažuje advokate: Državni službenici nisu sposobni voditi sudske sporove

03.04.2018. 10:21 / Izvor: Akta.ba
Vlada angažuje advokate: Državni službenici nisu sposobni voditi sudske sporove

Vlada Federacije BiH objavila je tender za nabavku advokatskih usluga - pravna odbrana Vlade Federacije BiH u slučaju radnopravnih sporova.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine objavila je tender za nabavku advokatskih usluga - pravna odbrana Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u slučaju radnopravnih sporova.

Predmet nabavke je pružanje pravnih usluga, pravnog savjetovanja, zastupanja i poduzimanja svih potrebnih pravnih radnji u slučaju radnopravnih sporova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u 2018. godini, u skladu sa potrebama Ugovornog organa.

Mjesto izvršenja usluge su nadležni sudovi u Bosni i Hercegovini i druge institucije i organi po zahtjevu Ugovornog organa.

Za ovu namjenu planiran je utrošak 170.940,00 KM bez PDV-а. Na ovaj način budžetska sredstva će biti trošena uprkos postojanju Pravobranilaštva, ali i velikog broja pravnika zaposlenih u državnim institucijama.

Tender je otvoren do 10. apila ove godine.

Kako je za Avaz komentarisao vanjski saradnik Vlade FBiH Zlatko Hurtić Pravobranilaštvo FBIH nije nadležno u radnopravnim sporovima.

"Oni su se prije pet godina proglasili nenadležnima i to je bio zaključak koji je tada prihvatila Vlada FBiH, a za ovaj posao tada su zadužena ministarstva, odnosno pravnici koji su u njima zaposleni. Pokazalo se, međutim da pravna odbrana u slučajevima ravnopravnih sporova od pravnika u ministarstvima nije bila efikasna", kaže Hurtić, dodajući kako oko milijadu i po maraka nepotrebno islaćeno, a sve na osnovu izgubljenih ravnopravnih sporova.

Više informacija o ovom tenderu možete saznati OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti