Vlada bi mogla kupiti ili izuzeti od privatizacije zgradu Energoinvesta

02.07.2018. 10:20 / Izvor: Večernji List
Vlada bi mogla kupiti ili izuzeti od privatizacije zgradu Energoinvesta

Pitanje trajnog smještaja Vlade Federacije BiH u Sarajevu moglo bi biti riješeno izuzimanjem od privatizacije poslovne zgrade Energoinvesta.

Pitanje trajnog smještaja Vlade Federacije BiH u Sarajevu moglo bi biti riješeno izuzimanjem od privatizacije poslovne zgrade Energoinvesta ili njezinom prodajom federalnoj Vladi, ali uz ispunjavanje određenih uvjeta. To se može zaključiti iz izjašnjenja koje je Agencija za privatizaciju u FBiH dostavila federalnoj Vladi na njezin zahtjev, a u kontekstu potrage za najpovoljnijim rješenjem za smještaj te institucije, koja već na privremenoj osnovi koristi dio objekta Energoinvesta u sarajevskoj Ulici Hamdije Ćemerlića.

Konačno je od Agencije za priva­tizaciju i Federalnoga pravobra­niteljstva zatraženo da dostave mišljenja o mogućim opcijama, a jedna od njih je izuzimanje po­slovne zgrade Energoinvesta iz procesa privatizacije.

"Sukladno Zakonu o gospodar­skim društvima i Zakonu o trži­štu vrijednosnih papira, svaku promjenu temeljnog kapitala, u ovom slučaju smanjenje temelj­nog kapitala, odobrava Povjeren­štvo za vrijednosne papire Fede­racije BiH. Osim što je Zakonom o privatizaciji definirano, odnosno ostavljena je mogućnost izuzimanja stalnog sredstva za potrebe državnih tijela, ako se eventual­no pokrenu aktivnosti na izuzimanju, potrebno je ispoštovati odredbe Zakona o gospodarskim društvima i Zakona o tržištu vri­jednosnih papira", navodi u svom mišljenju Agencija.

Službeni stav ove institucije je da bi za spomenuti pristup bilo nuž­no prethodno osigurati mišljenja Federalnoga pravobraniteljstva, Povjerenstva za vrijednosne papire Federacije BiH i zemljišno-knjižnog ureda nadležnog suda o upisu u zemljišne knjige. Također, s obzirom na struktu­ru kapitala Energoinvesta d.d. Sarajevo, pri čemu državni kapi­tal predstavlja 67% od ukupnog kapitala, Agencija za privatiza­ciju u FBiH smatra da bi trebalo obaviti prethodne konzultacije i s manjinskim vlasnicima, od­nosno privatizacijsko-investicij- skim fondovima (PIF). Kada je riječ, pak, o mogućnosti prodaje zgrade, a budući da bi ovo bila prva prodaja imovine poduzeća u državnom vlasništvu, odnosno kupnja Federacije, stav Agencije je da Vlada FBiH može sudjelova­ti u postupku kupnje i da odredbe Zakona o privatizaciji poduzeća tu ne predstavljaju smetnju. No, i ovdje se Agencija djelomično ograđuje i u slučaju "nedoumica" priziva stav Federalnoga pravo­braniteljstva.

"Agencija za privatizaciju u Fede­raciji BiH također napominje da osnovna načela Zakona o priva­tizaciji podrazumijevaju načelo transparentnosti i konkurentno­sti, odnosno da navedeni pristup ne jamči da će Vlada FBiH biti po automatizmu jedini ponuđač", upozorava se u mišljenju Agen­cije.

Drugim riječima, Vladi bi se moglo dogoditi da joj netko "ispred nosa" kupi Energoinvestovu zgradu u koju su se pre­mijer, pojedini ministri i službe već uselili. No, hoće li i na koju opciju Vlada ići, čini se, ponajvi­še će ovisiti o stavu Federalnoga pravobraniteljstva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti