Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada BPK Goražde će pružiti podršku sufinaniranju projekta zapošljavanja u općini Pale

04.03.2021. 14:41 / Izvor: Akta.ba

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća, načelnik Općine Pale FBiH Almin Ćutuk i predstavnik Caritas-a Zlatan Savić, jučer su razgovarali o dvjema aktivnostima koje općina planira realizirati uz podršku Caritas-a. Budući da je za njihovu realizaciju potrebno i finansijsko učešće općine, koja trenutno raspolaže ograničenim sredstvima, neophodna je finansijska podrška Vlade BPK Goražde. Riječ je o finansiranju biznis planova za fizička i pravna lica iz oblasti poljoprivrede, te sufinansiranje zapošljavanja lokalnog stanovništva.

"Za pojedinačne korisnike koji prođu predviđene treninge, osigurana je finansijska podrška u iznosu do 5.000,00 KM, kroz period od naredne 4 godine. Udruženja, zadruge, ili drugi oblici zajedničkog poslovanja mogu biti podržani iznosom do 15.000,00 KM, kroz isti period. Caritas Švicarske će pratiti napredak korisnika, u uskoj saradnji sa opštinskim predstavnicima kako bi se ostvarili najbolji rezultati. Budući grantovi će biti finansirani od strane Caritasa Švicarske u iznosu od 40%, opštine 40% i samih korisnika do 20%", – istaknuto je na jučerašnjem sastanku.

Također, uz dobru saradnju na prostoru lokalne zajednice u prethodnih godinu dana, provedeno je niz treninga za lokalno stanovništvo te odabrano 12 domaćinstava i 2 privredna subjekta sa prostora lokalne zajednice koja su stekla uslove za dodjelu granta za finansiranje njihovih biznis planova. Za učešće u ovom projektu neophodno je obezbijediti 23.000 KM.

Aktivnost u okviru Caritasovog projekta obuhvata i sufinansiranje zapošljavanja lokalnog stanovništva sa prostora Općine Pale. Konkretno, riječ je o zapošljavanju od 25-30 osoba, starosne dobi od 18 do 35 godina života, uglavnom žena, na period od tri godine, u tekstilnoj industirji "Mraz" d.o.o. u susjednoj Opštini Pale (RS). Za realizaciju ove aktivnosti neophodno je osigurati finansijsko učešće općine u iznosu od 20.000,00 KM.

Nakon prezentacije projekta, premijerka BPK Goražde Aida Obuća obećala je podršku njegovoj implementaciji na prostoru ove lokalne zajednice, smatrajaći da je njihova realizacija od posebnog značaja u vrijeme pandemije virusa COVID-19.

Zapošljavanje oko 30 ljudi sa prostora ove lokalne zajednice, umnogome će doprinijeti razvoju općine, a samim tim i prevazilaženju poteškoća sa kojima se susreće. U skladu sa zakonskim mogućnostima Vlada BPK Goražde, podršku će pružiti kroz Program podrške drugim niovima vlasti, istaknuto je ovom prilikom.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti