Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada BPK Goražde odobrila podsticaje za poljoprivrednike

Na današnjoj sjednici Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na prijedlog Ministarstva za privredu odobreni su podsticaji za držanje pčelinjih društava.

29.10.2021. 07:47 / Izvor: Fena

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na prijedlog Ministarstva za privredu odobreni su podsticaji za držanje pčelinjih društava, osnovnog stada ovaca i koza te za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka.

Usvojena je Uredba o dopuni Uredbe o sastavu komisija i naknadama članovima komisija u okviru kantonalnih organa uprave i općinskih službi za upravu u upravnom postupku.

Nakon razmatranja, primljen je k znanju i Izvještaj o epidemiološkoj situaciji COVID – 19 na području BPK Goražde za period od 18. do 24. oktobra ove godine. Prema ovom izvještaju, do sada je s prvom dozom vakcine vakcinisano 7.669 osoba ili 44,1 posto, a revakcinisano 6.535 osoba ili 37,6 posto od ukupnog broja stanovnika kantona, starijih od 18 godina.

U ovoj sedmici zabilježeno je blago povećanje broja zaraženih i smanjen broj hospitaliziranih. Trenutno je 37 osoba pozitivnih na koronavirus; na liječenju u Kliničkom centru u Sarajevu nalaze se četiri osobe iz Goražda, dok je u Kantonalnoj bolnici hospitaliziran jedan pacijent.

Prema riječima resorne ministrice, u školama na području kantona zadovoljavajuća je situacija, nastava se odvija redovno, dok je procenat vakcinisanih prosvjetnih radnika između 70 i 80 posto.

Također, razmatran i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH upućen je odgovor Ministarstva za boračka pitanja BPK na Inicijativu zastupnice ovog Doma Jasmine Zubić u kojem se navodi da je Bosanskopodrinjski kanton u potpunosti uskladio zakonske odredbe sa federalnim Zakonom o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica i omogućio jednaka prava svim braniocima, bez obzira na starosnu dob.

U nastavku sjednice, Vlada je zadužila Ministarstvo za urbanizam da pokrene postupak nabavke i ugradnje sistema grijanja u zgradi Ministarstva za privredu BPK-a Goražde, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti