Vlada BPK odobrila 115.000 KM za isplatu subvencija za plaće za april

03.07.2020. 07:38 / Izvor: Fena
Vlada BPK odobrila 115.000 KM za isplatu subvencija za plaće za april

Pravo na subvenciju za april ostvarilo oko 112 obrtnika i ugostitelja te 17 društava sa ograničenom odgovornošću.

Vlada Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde na jučerašnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za privredu, donijela je odluku o odobravanju novčanih sredstva po "Programu za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće“.

Za subvencioniranje plaća do visine minimalne plaće za april ove godine, privrednim društvima i obrtnicima kojima je naredbama štabova civilne zaštite privremeno bio zabranjen rad, odobreno je više od 115.000 KM a, kako je istaknuto, po okončanju javnog poziva biće odobrena i sredstva za maj.

Ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut na pres-konferenciji podsjetio je da je za implementaciju Zakona o ublažavanju negativnih posljedica stanja prirodne nesreće, u Budžetu BPK predviđeno 640.000KM.

"Interventno je za subvencioniranje jedne polovine minimalne plate za privredne subjekte putem javnog poziva privrednim subjektima kojim je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite bio obustavljen rad za mjesec mart isplaćeno oko 36.500KM. Nakon toga raspisali smo javni poziv za mjesec april i maj, s tim da smo za ova dva mjeseca pored obrtnika i ugostitelja uključili i društva sa ograničenom odgovornošću", pojasnio je Aranut.

Dodao je da je pravo na subvenciju za april ostvarilo oko 112 obrtnika i ugostitelja te 17 društava sa ograničenom odgovornošću.

"Kada je riječ o obrtnicima i ugostiteljima kod 112 poslodavaca obuhvaćeno je 198 radnika koji će ostvariti refundaciju uplate doprinosa i plaća za april u iznosu od 406 KM odnosno ukupno 80.340 KM. Što se tiče privrednih društava, po javnom pozivu za april, kod njih 17 obuhvaćeno je 86 uposlenih za koje će ostvariti subvenciju, a za što će biti izdvojeno 30.470 KM", precizirao je on.  

Podsjetio je da su glavni kriteriji za dodjelu subvencija po "korona zakonu“ da privredni subjekti na dan 29.02.2020.godine, nemaju dugovanja na ime poreza i doprinosa, s tim da imaju isti broj radnika na dan podnošenja aplikacije za april i maj.

"Možemo očekivati već slijedeće sedmice da će sredstva biti isplaćena na njihove račune. Što se tiče isplata za maj imamo određeni broj obrtnika i privrednih subjekata koji nisu znali za te javne pozive kao i situacije da određeni privredni subjekti nisu uplatili plaću za mjesec april, što je uslov da ostvare subvenciju u maju. Dali smo im rok jer imamo jedan broj privrednih subjekata koji neće moći uplatiti dio", istakao je Arnaut.

Naglasio je da je izmjenama i dopunama Zakona koje je usvojila Skupština BPK Goražde, pravo na subvencije omogućeno i privrednim subjektima koji su imali otežan rad i pad prihoda za vrijeme pandemije, te je najavio da će za ove subjekte biti raspian treći javni poziv.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti