Vlada Brčko distrikta izmijenila način izračunavanja koncesijske naknade

25.03.2014. 08:02 / Izvor: eKapija.ba
Vlada Brčko distrikta izmijenila način izračunavanja koncesijske naknade

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na jučerašnjem vanrednom zasjedanju Izmjene i dopune Principa i metodologije izračunavanja koncesione naknade od 09. 01. 2014. godine.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na jučerašnjem vanrednom zasjedanju Izmjene i dopune Principa i metodologije izračunavanja koncesione naknade od 09. 01. 2014. godine.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je da taj dokument ima za cilj da se na transparentan, jasan i nedvosmislen način propiše metodologija obračunavanja koncesione naknade, a neophodan je i kako bi se Zakon o koncesijama koji je usvojen prije više godina mogao staviti u funkciju.

"Metodologija ima univerzalne vrijednosti i moći će se uz promjenu izvjesnih parametara primjenjivati na svaku vrstu koncesija. S obzirom da je namjera da se zakonom o koncesijama privuku dodatne investicije, a budući da su se prethodno usvojena metodologija i principi pokazali krutim i destimulativnim za investicije putem koncesionog ugovora. Stoga smo ovim doradama neke otežavajuće parametre u metodologiji za investitore korigovali da budu realni i precizniji", objasnio je gradonačelnik Domić.

On je dodao da je prema ranije usvojenoj metodologiji naknada relativno visoka što je dodatno opterećivalo investitora i otežavalo početak radova. Situacija je riješena na način da je ta jednogodišnja jednokratna naknada razrađena i preračunata u jedan realniji omjer i koncesionar će je plaćati za onaj dio vremena koji koristi prirodno dobro po osnovu ugovora o koncesiji.

"Odredili smo minimalan iznos koji koncesionar mora platiti ukoliko u toj godini potpiše koncesiju, kao i metodologiju u slučaju gdje plaća za onoliki broj mjeseci koliko se bavio djelatnošću, a koja je predmet koncesije. Time na izvjestan način obavezujemo koncesionara da realno planira eksploatisanje prirodnih dobara jer će njegov projicirani godišnji prihod biti jedan od parametara izračunavanju koncesione naknade", izjavio je dr. Domić.

Ocijenio je da takav fleksibilniji model ide na ruku koncesionaru, a istovremeno se štite i opći interesi Distrikta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti