Vlada Brčko: Za ublažavanju posljedica epidemije 14 miliona KM, u planu novi projekti

01.01.2021. 15:36 / Izvor: SRNA
Vlada Brčko: Za ublažavanju posljedica epidemije 14 miliona KM, u planu novi projekti

Kadrić je rekao da će nova Vlada biti angažovana i na restauraciji kulturno-istorijskih i objekata.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić izjavio je da je prethodna lokalna Vlada u proteklih devet mjeseci suočena sa borbom protiv epidemije virusom korona među prvima donijela Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica epidemije, te da je, prema podacima Direkcije za finansije, po ovom osnovu, iz budžetskih sredstava potrošeno 14.484.346 KM.

"Za subvencije za pomoć privredi s ciljem očuvanja radnih mjesta izdvijeno je 8.416.981 KM, za nabavku medicinske opreme, testova, dezinfekcionih sredstava, zaštitne opreme 5.519.484 KM, a uplatili smo avansnih sredstava za nabavku vakcina u iznosu od 547.881 KM", rekao je Kadrić na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da će, bez obzira na sve teškoće, distrikt završiti fiskalnu godinu bez minusa.

"Pokrenuli smo određene infrastrukturne projekte i raspisan je tender za rekonstrukciju manipulativnog platoa u vrijednosti oko 2.000.000 KM u Luci Brčko i nastavljamo sa projektima koji se vežu za rekonstrukciju Luke", istakao je Kadrić.

Kadrić je podsjetio da su u protekloj godini usvojeni zakoni o radu Brčko distrikta, o nacionalnim manjinama i o udruženjima i fondacijama, kao i Registar zaposlenih i imenovanih lica u Brčkom čime je građanima stavljeno na uvid kolika su njihova primanja, te najavio hitno pristupanje usvajanju zakona o igrama na sreću.

On je napomenuo da je i Javno preduzeće "Putevi Brčko" izvršilo rehabilitaciju nekoliko dionica magistralnih i regionalnih puteva u vrijednosti od 2,6 miliona KM, da je izgrađeno obdanište u naselju Ilićka, da je započeta gradnja sportskih dvorana u naseljima Brod i Omerbegovača, kao i uz Poljoprivrednu i medicinsku školu.

"Rekonstruisana su korita rijeke Brke i Blizne, a jutros smo donijeli odluku da Javna zdravstvena ustanova `Zdravstveni centar Brčko` nabavi dodatnih pet respiratora", istakao je Kadrić.

On je naveo i da bi nova vlada, koja će danas biti imenovana, već od 20. januara mogla biti operativna kako bi se što hitnije pristupilo usvajanju budžeta za narednu godinu.

Kadrić je rekao da će se na dnevnom redu prve sjednice nove Vlade, osim Nacrta zakona o igrama na sreću, naći i nacrti zakona o javnoj imovini i o obnovljivim izvorima energije, te da će sve učiniti da ubijedi koalicione parntere da se u narednom budžetu obezbijedi 14.000.000 KM za završetak gradnje Gradskog stadiona.

On je najavio dovršetak uređenja pješačke zone i nastavak realizacije projekata kao što su izgradnja centra za upravljanje čvrstim otpadom, koji bi trebao da se gradi na lokaciji Klađe, izgradnja cjevovoda od fabrike vode trasom obilaznice i rekonstrukcija sekundarne vodovodne mreže, te pokretanje projekta izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Kadrić je rekao da će nova Vlada biti angažovana i na restauraciji kulturno-istorijskih i objekata od ambijentalnog značaja u centralnoj gradskoj zoni i u naselju Srpska Varoš, kao i na donošenju regulacionog plana "Ficibajer", a s ciljem izgradnje multifunkcionalne dvorane. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti