Vlada Brčkog otvorila raspravu o Nacrtu zakona o poslovnim zonama

29.05.2019. 12:09 / Izvor: Akta.ba
Vlada Brčkog otvorila raspravu o Nacrtu zakona o poslovnim zonama

Jedan od najvažnijih zakona koji tretiraju poslovanje na prostoru Distrikta.

Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je u srijedu na nastavku redovite sjednice Nacrt zakona o poslovnim zonama, koji je po mišljenju gradonačelnika Siniše Milića, jedan od najvažnijih zakona koji tretiraju poslovanje na prostoru Distrikta.  

"Jutros smo otvorili raspravu znajući da postoje različita viđenja i koncepti upravljanja poslovnim zonama, ali sam smatrao da je važno započeti raspravu da bismo inicirali što intenzivnije diskusije na tu temu i što brže došli do konačnog teksta zakona", istaknuo je gradonačelnik Milić i dodao da se u okruženju donose propisi koji se tiču olakšica ili poticaja za izravna ulaganja u čemu Brčko ne treba kasniti.

Ocijenio je kako bi ovaj zakon trebao omogućiti da se Distrikt uključi u trku za novim ulaganjima, a time i novim zapošljavanjem i sprječavanjem odlaska ljudi iz Brčkog.

"Riječ je o zakonu čije je usvajanje predviđeno općom politikom Skupštine Brčko distrikta i Programom rada Vlade i u skladu je s odlukama Gospodarskog vijeća Brčko distrikta BiH. Zakon bi trebao stimulirati ulaganje na prostoru Distrikta kroz formiranje poslovnih zona kao mjesta gdje bi se po povoljnim uvjetima mogle realizirati poslovne inicijative", naglasio je Milić.

Osim ovog, Vlada radi i na izmjenama Zakona o porezu na dohodak, gdje se predviđa povećanje neoporezivog dijela plaće i sačinjavanje registra fiskalnih i parafiskalnih nameta kako bi se oni koji opterećuju gospodarstvo ukinuli.

"To je dio mjera koje poduzimamo s ciljem povećanja poslovne aktivnosti u Brčkom, povećanja plaća i novog zapošljavanja u realnom sektoru. Nadam se da ćemo brzo doći do kompromisa, da će zakon proći proceduru i da će se stvoriti uvjeti za ulaganja u poslovne zone", istaknuo je brčanski gradonačelnik. 

Govoreći o različitim viđenjima samoga zakona, Milić je istaknuo da je u samom zakonu predviđeno da se formira posebna agencija koja bi upravljala poslovnim zonama, da je drugi koncept da to može i treba raditi neki od Vladinih odjela, a da se ima u vidu i statutarna nadležnost Ureda za upravljanje javnom imovinom, koji raspolaže i upravlja javnom imovinom u Brčko distriktu BiH.

"Dva različita koncepta su da posao prijeđe u nadležnost posebne pravne osobe ili da ostane u okviru sustava javne uprave. Postoje argumenti i za jedno i drugo rješenje kao i negativne strane, i tu ćemo morati naći kompromis", zaključio je gradonačelnik. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti