Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada će indirektno pomoći ishranu stoke sa poplavljenih područja

Vlada Brčko distrikta neće nakon septembra više moći da obezbjeđuje ishranu stoke sa poplavljenih područja, ali će tamošnjim stočarima pokušati da pomogne na drugi način, kroz prioritetnu isplatu podsticajnih sredstava.

25.09.2014. 09:02 / Izvor: SRNA

Vlada Brčko distrikta neće nakon septembra više moći da obezbjeđuje ishranu stoke sa poplavljenih područja, ali će tamošnjim stočarima pokušati da pomogne na drugi način, kroz prioritetnu isplatu podsticajnih sredstava, rekao je jučer šef Odjeljenja za poljoprivredu Dževdet Šahović.

Šahović je, nakon sastanka sa predstavnicima farmera iz Mjesne zajednice Krepšić dva, objasnio da će već jučer naložiti nadležnoj službi da prioritetno obradi njihove zahtjeve, kako bi podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju u 2014. bili što prije isplaćeni.

S obzirom da su kasnijim izlivanjem rijeke Tinje većini farmera u Krepšiću stradali presijani usjevi, Šahović je obećao da će ubrzati izlazak komisije za procjenu takve štete, kako bi takvi poljoprivrednici mogli što prije ostvarili pravo na naknadu.

"Nažalost Vlada nema toliko mogućnosti da obezbijedi nastavak prehrane stoke, ali sigurno da ovim ljudima možemo pomoći kroz druga namjenska sredstva, kao što su podsticaji i naknada štete u poljoprivredi", rekao je Šahović.

Poljoprivrednici iz Krepšića dva su na sastanku u Vladinom Odjeljenju za poljoprivredu tražili i pomoć u pročišćavanju ocjednog kanala, zbog čijeg zamuljavanja i dugogodišnjeg neodržavanja njihove oranice su poplavljene i nakon najmanje kiše na tom području. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti