Vlada Crne Gore predstavila zakon o oduzimanju imovine

27.10.2021. 14:35 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Vlada CG

Da bi imovina bila oduzeta bit će dovoljno da se u građanskom postupku utvrdi da se ne može dokazati njeno porijeklo.

Predstavnici Vlade Crne Gore prezentirali su u srijedu model oduzimanja imovine nezakonitog porijekla, a zakon će nakon javne rasprave biti upućen Skupštini Crne Gore na usvajanje.

Da bi imovina bila oduzeta bit će dovoljno da se u građanskom postupku utvrdi da se ne može dokazati njeno porijeklo.

"Za oduzimanje imovine neće biti potrebno da se u krivičnom postupku utvrdi da je stečena kriminalom", prenosi Beta.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je na konferenciji za novinare kazao da se taj akt može nazvati i "zakon protiv mafije", da očekuje podršku svih poslanika te da je cilj je da se stane ukraj nelegalnom bogaćenju – kriminalaca, funkcionera, mafijaša…

Oduzimanje kroz sudski postupak

"Ako vozite ferrari ili blindirano vozilo, neko može da vam kaže – vi ste kriminalac, a nema dovoljno dokaza da se dokaže da ste kriminalac. Ali, ako ne budete mogli da dokažete da jeste stvarno zaradili za taj auto, stan, kuću, to će postati vlasništvo Crne Gore", objasnio je Abazović sadržinu zakona.

Savjetnik Abazovića za pravna pitanja Ivo Šoć kazao je da je u izradi zakona bilo puno izazova.

"Ovaj zakon nije inkvizitorski zakon. Imovina će se oduzimati kroz sudski postupak ako se ne dokaže njeno porijeklo. Trebalo je izbjeći i zamke populizma", rekao je Šoć.

Dodao je da je prva prepreka bilo pitanje retroaktivnosti, jer Ustav Crne Gore to zabranjuje.

"Drugi izazov je definisati pitanje postupka. Izabran je model in rem građanskog oduzimanja nezakonite imovine. Zbog njegove efikasnosti, preporučuje se uvođenje ovog modela koji se ne zasniva na krivičnoj osudi", istakao je Šoć.

In rem postupak znači oduzimanje imovine koje nije zasnovano na osudi okrivljenog, odnosno ne zavisi od ishoda u krivičnom postupku, već se oduzimanje imovine vrši u građanskom postupku.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić rekao je da će biti dovoljan osnov sumnje za otvaranje izviđaja.

Finansijski timovi će ispitivati imovinu

"Tužilac će formirati finansijske timove koji će ispitivati imovinu. Ako se utvrdi da je prikupljeno dovoljno dokaza u vezi neke imovine, njen imalac će morati da da izjavu. Onda se sačinjava izvještaj i pokreće građanski postupak za oduzimanje nezakonito stečene imovine. Teret dokazivanja je na onom ko je nezakonito stekao imovinu. Ako ne dokaže, ona ide Upravi za imovinu. Kada se pokrene finansijska istraga, imovina će biti zamrznuta. Presuda u građanskom postupku neće zavisiti od presude u krivičnom", kazao je Marić.

Pojasnio je da u krivičnom postupku neko može biti oslobođen, ako postoji sumnja da je imovina stečena nezakonito, ona i dalje ostaje pod istragom.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović je rekao da nije samo imovina problem, već i neprijavljeni dohodak.

"Imat ćemo dva dodatna mehanizma koja ćemo moći da primjenjujemo. Ako se na sudu utvrdi porijeklo imovine, tada stupa na scenu klasični poreski postupak, kojim se utvrđuje je li imovina prijavljena i oporezovana u skladu sa zakonom. Vlada je pristupila izmjenama drugih zakona, kao što je Zakon o poreskoj administraciji, koji još nije razmatran u parlamentu. Davat će se ovlaštenje poreskom organu da od svih pravnih i fizičkih lica može tražiti podatke koji mogu poslužiti za utvrđivanje toga koju imovinu neko lice posjeduje", istakao je Odović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti