Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH donijela dvije uredbe iz oblasti upravljanja otpadom

24.07.2021. 13:38 / Izvor: Akta.ba

Vlada Federacije BiH  je  22.07.2021. donijela dvije uredbe iz oblasti upravljanja otpadom. 

Prva se odnosi na proizvode koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada i na kriterije za obračun i plaćanje naknada.

Uredbom su obuhvaćene gume, baterije i akumulatori, te ulja i vozila.
 
Cilj donošenja ove uredbe je zaštita okoliša i ljudskog zdravlja, očuvanje prirodnih resursa, razvoj savremenih tehnologija proizvodnje guma, baterija i akumulatora, ulja i vozila, uspostava optimalnih sistema upravljanja otpadnim gumama, baterijama i akumulatorima, uljima i vozilima, te doprinos razvoju privrede u segmentu upravljanja otpadom, kao i povećanje i unaprjeđenje ljudskih resursa u ovoj oblasti.

Obveznici izvještavanja su, na osnovu Uredbe, svi proizvodači, uvoznici i distributeri novih i polovnih proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebne kategorije otpada i dužni su se registrovati u Informacioni sistem upravljanja otpadom, te redovno u njega unositi podatke u propisanim rokovima.
 
Koeficijent visine naknade za upravljanje otpadom za plasman guma na tržište Federacije BiH je 0,32 KM po kilogramu.

Naknade za plasman baterija ili akumulatora se obračunavaju prema masi proizvoda koji se prvi put plasiraju na tržište FBiH, a koje se prijavljuje Fondu putem informacionog sistema, a iznose 0,22 KM za startere, 3,00 KM za prenosne baterije ili akumulatore i 0,26 KM za industrijske baterije i akumulatore.

Koeficijent visine naknade za plasman  mineralnih i sintetičkih ulja i maziva za upravljanje otpadom iznosi 0,20 KM po litri.

Koeficijent visine naknade za upravljanje otpadom za plasman motornih vozila iznosi 160 KM po toni vozila.

Druga uredba utvrđuje način raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za posebne kategorije otpada i uslove za dodjelu sredstava za ponovnu upotrebu, preradu i povrat komponenti iz otpada (reciklažu) za gume, akumulatore i baterije, ulja i vozila.

Također, Uredbom se propisuju uslovi za dodjelu poticajnih sredstava.

Naknade se uplaćuju Fondu za zaštitu okoliša FBiH koji tako prikupljena sredstva raspoređuje u odnosu 30 posto Federaciji BiH i 70 posto kantonima.

Od sredstava koja pripadaju Federaciji BiH, 30 posto pripada Fondu, a ukoliko nisu uspostavljeni fondovi za zaštitu okoliša kantona sredstva će biti raspoređivana kantonalnim budžetima.

Federalni fond doznačena sredstva koja mu pripadaju raspodjeljuje tako da je pet posto namijenjeno za rad Informacionog sistema upravljanja otpadom, 20 posto za ulaganja u infrastrukturu upravljanja otpadom u FBiH i 75 posto za poticaje u vidu finansijske pomoći za aktivnosti sakupljanja i reciklaže posebnih kategorija otpada.

Fond za zaštitu okoliša kantona 20 posto doznačenih mu sredstva raspodjeljuje za ulaganja u infrastrukturu upravljanja otpadom, a 80 posto za poticaje.

Kada su u pitanju poticajna sredstva, Uredbom je propisano da se ista dodjeljuju sakupljaču u vidu finansijske pomoći, na temelju javnog konkursa koji se provodi jednom godišnje od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, fondova za zaštitu okoliša kantona i kantonalnog ministarstva nadležnog za okoliš.
 
Uredbe se počinju primjenjivati od 1.1.2022. godine.

Takođe, značajno je napomenuti da je u Republici Srpskoj donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS’", broj: 70/20) u kojem su utvrđene visine naknada za posebne kategorije otpada, tako da će donošenje ovih uredbi u Federaciji BiH će doprinijeti harmonizaciji zakonodavstva između dva entiteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti