Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH donijela odluku o kategorizaciji cesta

20.03.2014. 15:33 / Izvor: eKapija.ba

Vlada FBiH donijela je danas Odluku o kategorizaciji cesta na autoceste, brze, magistralne i regionalne ceste.

U FBiH trenutno ima 52 kilometra autocesta (47 kilometara Lučani - Kakanj - Visoko - Podlugovi - Jošanica i 5 kilometara Zvirovići - Bijača).

Od ukupno 2.716 km magistralnih cesta (ranije 2.011 km), u prvu kategoriju spada 1.518 kilometara, a u drugu 1.198 kilometara.

Ceste kategorizirane kao regionalne ukupno su duge 2.502 kilometara (ranije 2.843 km), od čega se na ceste prvog reda odnosi 1.114 kilometara, a drugog reda 1.388 kilometara.

Inače, u proteklom periodu su sve zemlje u okruženju usvojile novu kategorizaciju cesta, dok je to u Bosni i Hercegovini posljednji put učinjeno 1978. godine.

U međuvremenu su prometni tokovi značajno izmijenjeni, pa ima slučajeva da regionalna cesta ima veće prometno opterećenje od susjedne, magistralne.

Nakon usvajanja Odluke o kategorizaciji, slijedi primopredaja onih cesta za koje je promijenjena kategorija, a time i promjena upravitelja. Primopredaja će ići sukcesivno.

U skladu s novom kategorizacijom bit će izmijenjeni i odnosi u raspodjeli sredstava za održavanje cesta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti