Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH donijela odluku o sufinansiranju željezničkih pravaca u FBiH

02.06.2018. 08:36 / Izvor: Akta.ba

Vlada FBiH usvojila je Odluku o utvrđivanju interesa Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa za 2018. godinu.

Kada je riječ o željezničkom putničkom prometu, utvrđeni su putni pravci Sarajevo - Banja Luka - Sarajevo na relaciji Sarajevo - Maglaj i pravac Sarajevo - Čapljina - Sarajevo.

U kombiniranom prometu radi se o pravcima Doboj - Čapljina granica, Brčko granica - Čapljina granica, Semizovac - Čapljina granica, Sarajevo Teretna - Čapljina granica, Brčko granica - Lukavac, Maglaj - Čapljina granica, Čapljina granica - Lukavac, Čapljina granica - Mostar Teretna, Čapljina granica - Konjic i Čapljina granica - Visoko.

Ove linije usaglašene su sa Željeznicama Republike Srpske, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Odlukom je provedena zakonska odredba po kojoj Federacija BiH sufinansira željeznički putnički i kombinirani promet po prethodno iskazanom interesu, na temelju koje Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaključuje godišnji ugovor sa Željeznicama Federacije BiH, na osnovu kojeg se mjesečno iz Budžeta FBiH isplaćuje 2,1 milion maraka u jednakim ratama.

Ovakva odluka pospješuje razvitak željezničkog putničkog prometa koji ima više pozitivnih refleksija na ukupan promet u Federaciji BiH, kao što su manja upotreba cesta, smanjenje emisije izduvnih gasova, podizanje ekološke svijesti, kao i veća sigurnost u prometu, stoji u saopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti