Vlada FBIH i penzioneri potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju

15.09.2015. 07:53 / Izvor: Fena
Vlada FBIH i penzioneri potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i dva udruženja penzionera u Federaciji potpisali su jučer sporazum o zajedničkom djelovanju čiji je osnovni cilj stabilnost i priliv novca u penzioni fond.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i dva udruženja penzionera u Federaciji potpisali su jučer sporazum o zajedničkom djelovanju čiji je osnovni cilj stabilnost i priliv novca u penzioni fond.

Pošto su Sporazumom prihvaćeni svi zahtjevi penzionerskih udruženja, među njima saniranje minusa u federalnom zavodu PIO, stekli su se uvjeti za otkazivanje protesta penzionera najavljivanih za 29. septembar ove godine, rečeno je na pres-konferenciji održanoj nakon potpisivanja u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.

Puni naziv potpisanog akta je Sporazum o zajedničkoj saradnji na provođenju aktivnosti reforme i finansijske konsolidacije sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, a potpisnici su premijer Federacije Fadil Novalić, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH Mehmedalija Rapa te predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH Ivan Kožul.

Kao realizacija prve tačke ovog sporazuma, na pres-konferenciji je najavljeno da će do sutra, 15. septembra, biti osigurana  isplata svih augustovskih penzija u FBiH.

Septembarska penzija bit će isplaćena do 10. oktobra, a oktobarska i ostale svakog petog dana u narednom mjesecu ili prvog radnog dana iza tog datuma ako peti bude neradni.

Sporazumom je također regulirano da će Federalna vlada pripremiti, utvrditi i u najskorije vrijeme uputiti u parlamentarnu proceduru set zakona što proizilaze iz reforme penzijskog sistema - zakon o penzijskom/invalidskom osiguranju u FBiH, zakon o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja te zakon o doprinosima.

Posebno se to odnosi na prvi zakon jer primjena novih zakonskih rješenja treba da počne od 1. januara naredne godine.

Po stupanju na snagu nove legislative i saniranju deficita u penzionom fondu, uslijedit će razgovori o povećanju penzija u narednoj godini, regulirano je također Sporazumom.

Premijer Novalić je na pres-konferenciji najavio za četvrtak da će Vlada razmotriti rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije i predvidjeti 21 milion KM za stabilizaciju penzionog fonda.

Vlada je Sporazumom preuzela obavezu da Savezu udruženja/umirovljenika u FBiH te Savezu županijskih udruga umirovljenika FBiH u Mostaru, kao udruženjima potpisnicima Sporazuma, dostavi tekstove najavljenih novih zakona na mišljenje prije nego ih ona stavi na svoj dnevni red.

Vlada je također obavezana da utvrdi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak u smislu da se ova dva udruženja izuzmu od obaveze plaćanja poreza na sredstva koja se prikupljaju od članarine u najkraće vrijeme a najkasnije do 31. decembra 2015. godine.

Vlada se također obavezala da će 20 posto gotovinskih sredstava od velike privatizacije usmjeravati u Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje kako bi se izmirio dio neuplaćenih finansijskih obaveza te kako bi se dodatno saniralo finansijsko stanje Federalnog zavoda PIO, što je u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća.

Vlada, Federali zavod PIO i dva udruženja potpisnici, posredstvom njihovih predstavnika u Upravnom odboru Zavoda, zajedno će pratiti stanje prihoda i prikupljanja doprinosa u Federalnom zavodu PIO, regulirano je također.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti