Vlada FBiH ide u jačanje pravne odbrane u radnim sporovima

20.10.2017. 10:07 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH ide u jačanje pravne odbrane u radnim sporovima

U naredne tri godine osigurati adekvatno finansiranje angažmana advokatskih kancelarija za jačanje pravne odbrane Vlade FBiH u slučaju radnopravnih sporova.

Vlada FBiH je usvojila informaciju o jačanju pravne odbrane Vlade FBiH u slučaju radnopravnih sporova.

Federalno ministarstvo finansija Vlada je zadužila da iz tekućih rezervi budžeta za naredne tri godine osigura adekvatno finansiranje angažmana advokatskih kancelarija za jačanje pravne odbrane Vlade FBiH u slučaju radnopravnih sporova.

Naime, Vlada FBiH se već duži niz godina suočava s rastućim brojem sudskih sporova iz oblasti radnih odnosa. U najčešćem broju slučajeva Vlada i sve institucije u njenom sastavu, pojavljuju se kao optužena strana za kršenje prava zbog nepoštivanja zaključenih kolektivnih ugovora, dok se kao tužioci pojavljuju zaposlenici, uglavnom zastupani od strane advokata. Prema posljednim dostupnim informacijama, Vlada FBiH po osnovu pravosnažnih presuda iz ove oblasti duguje više od 60 miliona KM, a u prethodnih nekoliko godina po ovom osnovu već je isplaćeno više od 35 miliona KM.

Prema postojećem sistemu, pravna odbrana u slučaju radnopravnih sporova organizirana je na nivou institucija i to nakon što je izmjenama zakonskih propisa izmještena iz Federalnog pravobranilaštva. Ovaj način pravne odbrane pokazao se krajnje neefikasnim i štetnim. U najvećem broju slučajeva tužbe su podnošene i od strane zaposlenika koji su ujedno, kao pravni zastupnici institucija, bili zaduženi da osiguraju pravnu odbranu.

Zbog sukoba interesa, u najvećem broju slučajeva nije pružana adekvatna pravna odbrana što je, u konačnici, vodilo gubitku velikog broja tužbi, čak i u situacijama kada za to nije postojao pravni osnov, čime je Budžet FBiH oštećen za značajna novčana sredstva.

Između ostalog, primjetno je da u jednom broju slučajeva nisu upućivani odgovori na tužbe, a u još značajnijem broju nisu podnošeni redovni niti vanredni pravni lijekovi na presude.

Inače, u 2016. i 2017. godine je, zbog neujednačene sudske prakse, Vrhovni sud FBiH razmatrao osnovanost tri vrste tužbi koje su u značajnom broju podnosili zaposlenici javne uprave na svim nivoima, i to za usklađivanje plaća sa troškovima života, za pravilan obračun osnovice za plaću i za kršenje isplata po osnovu toplog obroka i regresa. U prva dva slučaja Vrhovni sud FBiH donio je odluke kojima je utvrdio da ne postoji osnov za tužbe. U slučaju treće tužbe obavljena je rasprava, a ubrzo se očekuje obljavljivanje odluke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti