Vlada FBiH: Krediti za unapređenje poslovanja u visini od 4,7 miliona KM

05.04.2019. 15:25 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH: Krediti za unapređenje poslovanja u visini od 4,7 miliona KM

Program će trajati do utroška sredstava, odnosno do usvajanja Budžeta FBiH za 2020. godinu, a najduže do kraja fiskalne godine.

Federalna vlada je usvojila Program Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o utrošku sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, u namijenjenih za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2019. godinu.

Ukupnim sredstvima, u visini od 4,7 miliona KM, obuhvaćena su i ona koja će mjesečno biti alocirana na račun Trajnog revolving fonda od povrata glavnice dodijeljenih kredita putem Razvojne banke FBiH, u učekivanom godišnjem iznosu od 350.000 KM.

Saldo sredstava zatečenih na računu u Banci na dan 19.3.2019. godine iznosi 700.000 KM.

Računa se i na sredstva, koja će mjesečno biti alocirana na račun Trajnog revolving fonda povrata kredita realizovanih putem Union banke, u očekivanom godišnjem nivou od 1.000.000 KM, a tu su i odobrena sredstva u Budžetu FBiH za 2019. godinu od 2.650.000 KM.

Cilj Programa je stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, te poboljšanje okvirnih uslova za poslovanje u svim dijelovima FBiH kroz realizaciju strateških i primarnih ciljeva utvrđenih razvojnim i strateškim dokumentima. Očekivani efekti Programa su rast broja novozaposlenih, povećanje produktivnosti i indeksa industrijske proizvodnje, unaprjeđenje postojećih i uvođenje novih naprednijih tehnologija, razvoj novih proizvoda, proizvodnih procesa ili usluga s većom dodanom vrijednosti, te uspostavljanje sistema kvalitete.

Program će trajati do utroška sredstava, odnosno do usvajanja Budžeta FBiH za 2020. godinu, a najduže do kraja fiskalne godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti