Vlada FBiH kreditnim poticajima pomaže malu privredu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH kreditnim poticajima pomaže malu privredu

26.04.2019. 09:44 / Izvor: Akta.ba

Vlada FBiH odobrila je utrošak sredstava utvrđenih u Budžetu Federacije BiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, za realizaciju Programa "Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta". Sredstva od 1.000.000 KM, bit će plasirana putem Razvojne banke Federacije BiH, na revolving osnovi, s rokom povrata do 2030. godine.

Ovi poticaji će, kao državna pomoć male vrijednosti, biti dodjeljivani na period do sedam godina, s grejs periodom do dvije godine i kamatnom stopom od jedan posto.

Cilj programa je finansijska podrška subjektima male privrede kojima su za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti neophodna dodatna ulaganja u osnovna sredstva, što će omogućiti pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje novih usluga, veće iskorištavanje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata male privrede i novo zapošljavanje.

Do 30 posto odobrenih kreditnih sredstava subjekti male privrede moći će koristiti za nabavku repromaterijala.

Korisnici sredstava mogu biti subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima sa sjedištem na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom vlasništvu državljana BiH i imaju najmanje dva zaposlena na neodređeno vrijeme.

Sredstva će biti dodjeljivana nakon javnog konkursa, a ukoliko ne budu raspodijeljena u cijelosti, novi javni konkurs može biti raspisan do kraja 2019. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti