Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH na sjednici usvojila nekoliko odluka u vezi stare devizne štednje

Vlada je donijela tri odluke koje se odnose na staru deviznu štednju.

26.03.2020. 12:00 / Izvor: Akta.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine održala je danas 216. redovnu sjednicu kojoj su prisustvovali premijer FBiH Fadil Novalić i dva zamjenika Jelka Milićević i Vesko Drljača dok su ostali članovi Federalne vlade u radu sjednice učestvovali putem video linka.

Vlada je donijela tri odluke koje se odnose na staru deviznu štednju.

Prva uređuje iznos, uvjete i postupak emisije obveznica s ciljem izmirenja obveza Federacije BiH po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje na osnovu zahtjeva podnesenih do 31. decembra 2018. godine.

Da bi izmirila te obveze, FBiH će emitirati obveznice stare devizne štednje u iznosu od 3.285.882 KM. Taj iznos predstavlja sumu pojedinačnih verificiranih iznosa, umanjenih za isplaćene gotovinske isplate i poslije otpisa iznosa u feninzima za svakog povjerioca.

Drugom odlukom je Federalno ministarstvo financija ovlašteno da realizira obveze po osnovu računa stare devizne štednje koje su verificirane na osnovu zahtjeva podnesenih do 31. decembra 2018. godine, a koje, nakon gotovinske isplate od 1.000 KM, ne prelaze 100 KM.

Isplata ovih obveza bit će realizirana do visine sredstava predviđenih u proračunu FBiH za godinu u kojoj se obavlja isplata.

Trećom odlukom su utvrđeni postupci i dinamika gotovinskih isplata verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH za 2020. godinu.

Svakom pojedinom tražitelju, kojem je izdata potvrda o verifikaciji računa stare devizne štednje na temelju zahtjeva podnesenih do 31. decembra 2018. godine, s Jedinstvenog računa Riznice FBiH, bit će isplaćen maksimalan iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos do 1.000 KM.

Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo financija prema kronološkom redu pojedinačno izdatih potvrda o verificiranim tražbinama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti