Vlada FBiH o Izvještaju Agencije za privatizaciju: Do kraja godine prodati "Aluminij"

29.08.2007. 07:59 / Izvor: Dnevni Avaz

Federalna vlada jučer je (28.08.2007.) razmatrala Izvještaj Agencije za privatizaciju (APF) FBiH o radu u prvih šest mjeseci ove godine i njene planove do kraja ove godine. Generalna ocjena je da i dalje postoji nepovoljan ambijent, pravna nesigurnost, nekonkurentnost privatizacijskih ponuda i loša pripremljenost preduzeća za prodaju.

Plan je da privatizacija mostarskog "Aluminija" bude obavljena do kraja godine. Ocijenjeno je da je "Interšped" prvo preduzeće koje je prodato putem dionica na berzi i to vrlo uspješno.

Vlada je zadužila APF da predloži politiku privatizacije državnog kapitala i u ostalim preduzećima, uključujući i "BH Telecom", u skladu s Mandatnim programom Vlade, uz nalog da do tada ne provodi nikakve privatizacijske postupke.

Kako je novinarima pojasnio premijer Nedžad Branković, ovaj "stand by" aranžman trajat će dok Vlada i Parlament ne donesu dokument politike privatizacije koji će prvenstveno dati odgovor hoće li se "BH Telecom" prodavati ili neće. "U varijanti da budemo išli u privatizaciju, odlučit će se i u koje razvojne projekte će biti uložen dobijeni novac" dodao je Branković.

Inače, iz Vlade je saopćeno da je u maloj privatizaciji u prvoj polovini ove godine prodato osam preduzeća, čija je ugovorena cijena 4.945.592 KM. Vlada je usvojila Finansijski izvještaj Upravnog odbora APF-a za prošlu godinu, ali zatražila da joj dostavi i izvještaj o prošlogodišnjem radu.

Za ovu godinu će biti izrađen plan podjele preduzeća na tehnoekonomske cjeline i donijet program njihove privatizacije i početnih bilansa.
U planu je i objava javnih poziva za prodaju tih cjelina u "Krivaji", KTK Visoko, "Hepoku" Mostar i "Željezari" Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti