Vlada FBiH o proceduri donošenja Odluke o "Sarajevo-osiguranju"

30.03.2017. 07:50 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH o proceduri donošenja Odluke o 'Sarajevo-osiguranju'

Donošenju Odluke o načinu, privatizacije državnog kapitala "Sarajevo-osiguranju" d.d. prethodio je Program rada  Agencije za privatizaciju u FBiH.

U vezi s napisima koji su se pojavili u pojedinim medijima nakon donošenja Odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, radi istinitog i tačnog informiranja, obavještava javnost o proceduri donošenja ove odluke, saopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine Amer Bekrić je 13.3.2017. godine, radi uvrštavanja u dnevni red naredne sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, dostavio Vladi FBiH Prijedlog odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo, s potrebnim mišljenjima koja su propisana Poslovnikom o radu Vlade.

Kolegij premijera Federacije Bosne i Hercegovine, koji čine premijer Fadil Novalić i dva dopremijera FBiH Jelka Milićević i Vesko Drljača, prihvatio je da Prijedlog odluke bude uvršten u Prijedlog dnevnog reda 96. sjednice Vlade Federacije BiH.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je jednoglasno usvojila predloženi dnevni red 96. sjednice, na koji je bio uvršten Prijedlog odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo, navodi Vlada u današnjem saopćenju.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na prijedlog direktora Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine Amera Bekrića, na 96. sjednici održanoj 23.3.2017. godine, jednoglasno, u tekstu kako je i predloženo, donijela Odluku o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo.

Akte koje Vlada FBiH donosi, u skladu sa Zakonom o Vladi i Poslovnikom o radu Vlade Federacije BiH, potpisuje premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Donošenju Odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo prethodio je Program rada  Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH s Planom privatizacije za 2017. godinu, koji je, Upravni odbor Agencije za privatizaciju u FBiH, na prijedlog direktora Bekrića, usvojio na 40. sjednici, održanoj 14.12.2016. godine, te dostavio Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, radi davanja saglasnosti.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 90. sjednici održanoj 10.2.2017. godine dala saglasnost na predloženi Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH s Planom privatizacije za 2017. godinu. Ovim programom rada Agencije za privatizaciju u FBiH s Planom privatizacije za 2017. godinu predviđena je privatizacija, između ostalih, i preduzeća „Sarajevo-osiguranje“ d.d. Sarajevo.

Dakle, Odluku o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo, kao i Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine s Planom privatizacije za 2017. godinu, na prijedlog direktora Agencije za privatizaciju Amera Bekrića, jednoglasno je donijela Vlada Fedracije BiH u tekstu u kojem su i predloženi, navodi Vlada u današnjem saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti