Vlada FBiH odobrila 1,1 milion KM za "Aluminij"

24.10.2018. 08:05 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH odobrila 1,1 milion KM za 'Aluminij'

Na prošloj sjednici Vlada je zadužila Upravu i Nadzorni odbor "Aluminija" da, u roku od 30 dana, nađu kredibilnu revizorsku kuću.

Realizujući zaključak sa 158. sjednice, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo finansija su pripremili, a Vlada Federacije BiH donijela Odluku o odobravanju izdvajanja 1.100.000 konvertibilnih maraka iz tekuće rezerve za 2018. godinu, namijenjenih Aluminiju d.d. Mostar za plaćanje troškova angažmana revizorske kuće i za druge troškove.

Naime, na prošloj sjednici Vlada je zadužila Upravu i Nadzorni odbor "Aluminija" da, u roku od 30 dana, nađu kredibilnu revizorsku kuću koja će izvršiti reviziju poslovanja ove kompanije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici koja je održana u Sarajevu, donijela je Uredbu o izmjenama Uredbe o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH.

Prema novoj odredbi, odgovorna osoba zahtjev za finansijsku konsolidaciju društva s većinskim učešćem državnog kapitala može podnijeti nadležnom organu vlasti koji u tom privrednom društvu vrši ovlaštenja na osnovu učešća državnog kapitala do 30.11.2018. godine.

U obrazloženju je navedeno da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije primilo inicijative određenog broja privrednih društava u FBiH za produženje roka u kojem mogu podnijeti zahtjev za pokretanje postupka finansijske konsolidacije, s ciljem omogućavanja kontinuiranog i neometanog poslovanja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti