Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBIH prihvatila zaduženje od 140 miliona eura za izgradnju Koridora Vc

Sredstva ovog kredita bit će korištena za finansiranje izgradnje dvije nepovezane dionice Paneuropske autoceste Koridor Vc koja povezuje Mađarsku preko istočne Hrvatske i BiH s Jadranskim morem.

29.02.2020. 09:49 / Izvor: Akta.ba

Federalna vlada je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o finansiranju između Evropske investicijske banke i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta Koridor Vc - Središnji dio, u iznosu do 140.000.000 eura za Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

Sredstva ovog kredita bit će korištena za finansiranje izgradnje dvije nepovezane dionice Paneuropske autoceste Koridor Vc koja povezuje Mađarsku preko istočne Hrvatske i Bosne i Hercegovine s Jadranskim morem i obuhvata dionice Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan.

Sredstva su Federaciji BiH odobrena s rokom otplate od 19 godina i grace periodom od šest godina i bit će na kreditnom osnovu prenesena na JP Autoceste FBiH, koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju.

Data je i saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH, kao i odgovarajućeg Podugovora između Federacije BiH i JP Autoceste FBiH za ova sredstva.

Na dionici Poprikuše - Nemila bit će izgrađeno 5,5 kilometara autoceste, što uključuje tunel Golubinja u dužini od oko 3,6 kilometara i trasu autoceste dužine oko 1,9 kilometara, koja obuhvata dva vijadukta (106 i 108 metara), dva mosta, nadvožnjak i petlju Poprikuše na kojoj će biti izgrađeno naplatno mjesto i centar za kontrolu prometa.

Na dionici Tarčin - Ivan bit će izgrađeno 6,9 kilometara autoceste, koja uključuje dva mosta ukupne dužine 1,1 kilometara, odmorište, tunel Ivan u dužini od 1,8 kilometara i privremeni priključak na magistralnu cestu M-17.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti