Vlada FBiH s velikim žitoprerađivačima dogovorila: U naredni mjesec hljeb neće poskupjeti

21.08.2007. 11:19 / Izvor: Dnevni Avaz
Vlada FBiH s velikim žitoprerađivačima dogovorila: U naredni mjesec hljeb neće poskupjeti

Najveći mlinari i pekari u Federaciji BiH u narednom periodu neće podići cijene hljeba, zaključak je jučerašnjeg sastanka u Vladi FBiH, kojem su, osim premijera i resornih ministara, prisustvovali predstavnici Uprave za inspekcijske poslove, te "Klasa", "Žitoprometa", "Dukata" i "Mlina Ljubače". "Poruka građanima je da nema nestašica i da neće biti divljanja cijena. To je sigurno za period od mjesec. Nema mjesta panici" izjavio je za "Dnevni avaz" ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić.

Za danas je, prema njegovim riječima, zakazan još jedan sastanak na kojem će biti "konkretizirane dogovorene stvari". "Sigurno je da mlinari imaju zalihe za mjesec i više. Inspekcija će iskoristiti sve zakonom predviđene mjere i uključiti se u kontrolu kvaliteta brašna, pekara... " govori Ljubić.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak kaže da su inspektori na terenu i da će, osim hljeba, kontrolirati i druge proizvode te utvrditi da li postoji kršenje zakona i drastično povećavanje cijena.

Nema potrebe za ovim poskupljenjima, ovo je neka čudna panika. Realno je povećanje od 20 feninga po hljebu, a sve ostalo je manipulacija. Mislim da ćemo u naredna dva-tri dana tome stati ukraj. Ako su veliki proizvođači spremni na zajedničko traženje kvalitetnog rješenja, onda očekujemo i da mali slijede njihov put - kaže Tirak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti