Vlada FBiH službenicima mora isplatiti 40 miliona KM

25.03.2019. 12:57 / Izvor: Dnevni Avaz
Vlada FBiH službenicima mora isplatiti 40 miliona KM

Vlada Federacije BiH tokom ove godine trebala bi isplatiti 40 miliona KM uposlenicima federalnih institucija na osnovu ranijih tužbi, odnosno već donesenih presuda zbog kršenja kolektivnog ugovora.

Vlada Federacije BiH tokom ove godine trebala bi isplatiti 40 miliona KM uposlenicima federalnih institucija na osnovu ranijih tužbi, odnosno već donesenih presuda zbog kršenja kolektivnog ugovora. Od tog iznosa nešto više od 13 miliona trebalo bi biti isplaćeno do kraja ovog mjeseca.

Kako je za Dnevni avaz potvrdio Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u institucijama FBiH, on je već uputio pismo i premijeru Fadilu Novaliću te ministrici finansija Jelki Miličević u kojem ih podsjeća na obaveze.

"Vlada je ranije izdvajala po dva ili tri miliona KM za ove presude. Nakon analize, uvidjeli smo da ti novci faktički idu samo na otplatu kamata, a da glavnica ostaje, pa je usvojen prijedlog da se to riješi tako što će se za godinu uplatiti 40 miliona u tri kvartala.", objašnjava Kurtović.

Tako nakon prve uplate krajem marta, Vlada drugu treba izvršiti krajem juna i treću krajem septembra.

Kurtović kaže kako postoje nezvanične informacije da će Vlada pozivati sve službenike koji očekuju novac od presude na razgovor o mogućoj nagodbi.

"Mi nemamo ništa protiv ukoliko to žele Vlada i određeni službenici. Ali, Vlada nam mora na vrijeme poslati obavještenje o nagodbi, pa ko pristane, pristane." dodaje predsjednik Sindikata.

Na pitanje hoće li službenici pristati na to, Kurtović odgovora da ih ima koji više ne žele čekati i kojima novci trebaju pa bi mogli pristati.

"To je njihovo pravo i mogu ga iskoristiti. Međutim, koliko znamo, ministrica finansija ne podržava to, jer smatra da je to protuzakonito s obzirom na to da se radi o već izrečenim presudama.", naglašava on.

Ukoliko se Vlada FBiH ogluši i ne isplati novac do kraja ovog mjeseca ili odmah na početku idućeg, Kurtović kaže da je Sindikat spreman i za štrajk.

"Mi smo već pokrenuli određene aktivnosti, odnosno pripreme za takav potez.", kaže Kurtović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti