Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH traži rješenje za stavljanje u funkciju naftnog terminala u Pločama

06.09.2018. 08:07 / Izvor: Fena

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom Fadilom Novalićem, posjetila je jučer Naftne terminale u Pločama koji pripadaju Federaciji BiH.

Cilj posjete bio je obilazak federalne firme i sagledavanje štete nastale prilikom udara tankera u terminal.

Posljedica udara je, kako je delegaciju informirao predsjednik Skupštine Naftnih terminala Federacije (NTF) Džemal Bašić, da brodovi ne mogu pristajati u terminal zbog vezivanja, iako su ispitivanja pokazala da je terminal ispravan.

"Problem je vezivanja, na sve tri tačke u koje se može uploviti. Radi se na tome da se napravi privremena mogućnost vezivanja malog broda, a to bi moglo biti za oko 40 dana", istakao je Bašić.

Premijer Novalić je kazao da je udar napravio veliku štetu, a da se prestanak uplovljavanja već osjeti na poskupljenju nafte u cijeloj BiH.

"Brodarska kompanija koja je prouzrokovala štetu će je i nadoknaditi, ali nama ne pomaže ako će to biti za godinu", naveo je Novalić.

Poručio je da FBiH ne može biti bez ovog terminala, a da će delegacija federalne vlade nakon današnje posjete vidjeti šta se može uraditi da što prije bude u funkciji.

Dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da je obaveza delegacije Vlade FBiH bila doći u Ploče, da se što prije osigura makar minimum proizvodnje.

"Sigurno ćemo naći interventna sredstva koja će pomoći da se osposobi makar interventni kapaciteti", dodala je Milićević.

U delegaciji je bio i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Đindić.

Ukrcavanje u NTF ne funkcioniše od 5. augusta, a prema procjenama predstavnika za mjesec i po, do dva bi se mogli primati mali brodovi, do sto metara, a veliki od 200 metara do daljnjeg neće moći uploviti.

Tanker s oko 27 hiljada kubika nafte udario je u pristanište uništivši dio doka i aparaturu za iskracavanje nafte i plina koji su potonuli.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti