Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH usvojila Metodologiju za transparentno finansiranje OCD-a

13.03.2014. 14:42 / Izvor: eKapija.ba

Federalna vlada donijela je Odluku kojom je usvojila Metodologiju za transparentno finansiranje projekata organizacija civilnog društva po standardima Evropske unije (LOD metodologija).

LOD metodologiju Vlada FBiH preporučuje na usvajanje i primjenu nižim nivoima vlasti (kantonima i jedinicama lokalne samouprave).

Za provedbu Metodologije nije potrebno osigurati dodatna budžetska sredstva, a za praćenje realizacije današnje Odluke zadužena su federalna ministarstva pravde i finansija.

Kako je obrazloženo, cilj LOD metodologije je da pruži jasne procedure za transparentnu dodjelu sredstava organizacijama civilnog društva (OCD), uz osiguranje jačanja medusobnog povjerenja. Što je najvažnije, pravilna upotreba LOD metodologije putem maksimalizacije iskorištenosti (efikasnog i efektivnog trošenja) sredstava dodijeljenih organizacijama civilnog društva, doprinosi ostvarivanju razvojnih ciljeva organa vlasti.

Uz projektni pristup, organi vlasti realizuju svoje ciljeve koji su postavljeni u strategijama razvoja, zajedno sa organizacijama civilnog društva. Projektni pristup podrazumijeva da se na javan i transparentan način raspisuje poziv svim OCD-ovima da dostave svoje projektne prijedloge, koji bivaju ocijenjeni, te finansirani iz budžeta, saopćeno je iz Vlade. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti