Vlada FBiH utvrdila amandmane na Prijedlog zakona o PIO

27.12.2017. 14:37 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH utvrdila amandmane na Prijedlog zakona o PIO

Precizirano je da je policijski službenik osoba čiji je status definiran posebnim propisom na osnovu kojeg i ostvaruje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, bez vezivanja za prebivalište

U skladu sa Sporazumom sa sindikatom policijskih službenika, Vlada FBiH danas je utvrdila svoj amandman na Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je propisano da je policijski službenik, u smislu tog zakona, osoba koja je definisana posebnim zakonom na osnovu kojeg prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruje kod nosioca osiguranja.

Precizirano je da je policijski službenik osoba čiji je status definiran posebnim propisom na osnovu kojeg i ostvaruje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, bez vezivanja za prebivalište, čime je izbjegnuta eventualna mogućnost diskriminacije prilikom primjene te odredbe.

Prihvaćen je i amandman koji je podnio Klub poslanika HDZ HNS u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. U obrazloženju je navedeno da su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike kao predlagač zakona, prilikom njegovog razmatranja utvrdili da se članom 140. stav (5) zadire u stečena prava korisnika penzija, što može rezultirati pokretanjem mnogobrojnih sudskih sporova.

Taj član odnosi se kako na postojeće, tako i na korisnike koji će to pravo ostvariti u budućnosti i predviđa da korisnik penzije, bez obzira na osnov ostvarivanja i visinu obračunate penzije, ne može primiti penziju u većem iznosu od prosječnog iznosa njegove plaće ostvarene u posljednjih pet godina.

Ocijenjeno je da je ta odredba u direktnoj suprotnosti sa stavkom (1) istog članka koji predstavlja garanciju postojećim korisnicima prava, zatečenim prije stupanja na snagu tog zakona i koji propisuje da se korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koji su ta prava ostvarili po propisima koji su primjenjivani do stupanja na snagu predloženog zakona, ta prava osiguravaju i dalje, u dostignutom iznosu zadnje isplaćene penzije.

Također, provođenje te odredbe kod značajnog broja korisnika prava bi dovelo do smanjenja visine penzije utvrđene u skladu sa zakonskim propisima koji su važili u vrijeme priznavanja prava na penziju, što je u direktnoj suprotnosti s odredbama iz stava (1) tog člana.

To ukazuje da je predviđeni stav (5) i za nove korisnike prava u potpunosti u suprotnosti s najvažnijim odredbama ovog zakona koje se odnose na izračun penzije, a posebno sa suštinom bodovnog sistema definisanim članom 46. stav (5) zakona.

Vlada se danas izjašnjavala i o više poslaničkih amandmana, ali ih nije prihvatila jer je ocijenjeno da su zahtjevi već definisani Prijedlogom zakona o PIO/MIO koji je u parlamentarnoj proceduri, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti