Vlada Federacije BiH ispunila dio zahtjeva proizvođača mlijeka: Zaštitna cijena odgodila proteste

05.08.2009. 09:38 / Izvor: Nezavisne novine
Vlada Federacije BiH ispunila dio zahtjeva proizvođača mlijeka: Zaštitna cijena odgodila proteste

Proizvođači mlijeka u Federaciji BiH neće održati za 05.08.2009. godine najavljene proteste budući da je Vlada FBiH ispunila dio njihovih zahtjeva, ali će protestovati mljekari u distriktu Brčko.

"Vlada FBiH je usvojila zaštitnu cijenu mlijeka od 57 feninga, a obećala je i da će na narednoj sjednici povećati premije za mlijeko sa 14 na 20 feninga po litru. Počele su isplate zaostalih dugovanja za poticaje. To su bili naši osnovni zahtjevi, pa smo odlučili da odustanemo od protesta i odgodimo ih za 26. august", kazao je Mehmed Nikšić, predsjednik Asocijacije proizvođača mlijeka FBiH.

Naglasio je da će na ovaj način proizvođači mlijeka biti zaštićeni od pojedinih mljekara koje, kako kaže, ubiru harač jer su otkupnu cijenu mlijeka snizile na neprihvatljivih 30 do 50 feninga po litru.

"Mljekare će plaćati po evropskom modelu 25-26 eurocenti, odnosno pola marke za litru mlijeka sa 3,6 posto mliječne masti, a razliku do zaštitne cijene od sedam-osam feninga namiriće Vlada iz budžeta", pojasnio je Nikšić.

Dodao je da su neke od vodećih mljekara poput "Milkosa" Sarajevo, "Megglea" iz Bihaća i Mljekare Tuzla potpisale da će plaćati otkupnu cijenu od oko 25 eurocenti. Najveći problem, međutim, predstavlja mljekara "Inmer" iz Gradačca, koja plaća mlijeko po 34 feninga, što se direktno odražava i na ostale mljekare koje žele da korektno posluju s kooperantima.

Proizvođači iz distrikta Brčko protestovaće danas od 11 do 13 sati sa zahtjevom da vlasti riješe problem otkupnih cijena mlijeka na isti način kao u Federaciji BiH.

"Otkupne cijene su izuzetno niske. "Inmer" plaća 34 feninga, a Mljekara Tuzla 44 feninga po litru. Podsticaji su nedovoljni, a oni koji imaju jednu kravu uopšte ih ne dobijaju", kaže Šaćir Rahman, direktor Zemljoradničke zadruge "Brka".

Ukoliko vlasti ne ispune njihove zahtjeve, mljekari sa područja distrikta najavljuju stalne proteste, pa i blokadu puteva, a na današnjim protestima pridružiće im se i delegacija proizvođača iz FBiH.

Mljekari sa bijeljinskog područja, kako je potvrdio direktor Poslovnog zadružnog saveza "Agrosemberija" Mile Mirković, za sada neće protestovati budući da je Ministarstvo poljoprivrede RS obećalo da će donijeti zaštitnu cijenu mlijeka do kraja augusta.

"Smatramo neprihvatljivim da mi organizujemo sastanak s mljekarama i trgovcima, što od nas očekuje Ministarstvo. To nije naš zadatak, nego posao vlasti. U narednih nekoliko dana ponovo ćemo razgovarati i pokušati naći zajednički jezik", kazao je Mirković.

Istakao je da aktuelne otkupne cijene mlijeka vode ka uništavanju mljekarske proizvodnje, a zajedno s njom i stada kvalitetnih uvoznih grla iz Njemačke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti