Vlada Federacije BiH obnavlja pregovore sa Shellom

28.08.2015. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Vlada Federacije BiH obnavlja pregovore sa Shellom

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da izradi zakon o porezu na dobit za proizvodnju nafte i plina i dostavi ga Vladi FBiH na razmatranje i utvrđivanje.

Federalna vlada prihvatila je Informaciju o dosadašnjoj realizaciji Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji BiH i usvojila zaključke kojima je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da ubrza proceduru izmjena i dopuna Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH i dostavi je Vladi FBiH na razmatranje.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da izradi zakon o porezu na dobit za proizvodnju nafte i plina i dostavi ga Vladi FBiH na razmatranje i utvrđivanje.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je obavezano da što hitnije analizira postojeću zakonsku regulativu vezanu za okoliš i politike s dobrom praksom zaštite okoliša i naplate okolišnih naknada za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, da predloži i pripremi izmjene i dopune zakonskih okvira i strategije upravljanja okolišem u cilju postavljanja uslova za koncesionara radi preventivnog sprečavanja zagađivanja životne sredine.

Informaciju o poduzetim aktivnostima potrebno je dostaviti Vladi Federacije BiH u roku od 30 dana.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je zaduženo da pokrene inicijativu za donošenje standarda u oblasti zaštite okoliša i sigurnosti i zaštite na radu i da nastavi aktivnosti na preuzimanju standarda American Petroleum Institute, do donošenja odgovarajuće zakonske regulative iz ove oblasti. Informaciju o poduzetim aktivnostima Vlada Federacije Bosne i Hercegovine traži u roku od 30 dana.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da nastavi sa aktivnostima javne nabavke usluga izbora pravnog lica kao stručnog konsultanta za potrebe Vlade Federacije BiH u postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje nafte i plina od strateškog interesa za Federaciju BiH i donese rješenje o formiranju komisije za javne nabavke usluga u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Federalni zavod za geologiju, federalna ministarstva finansija, okoliša i turizma, rada i socijalne politike su zadužena da u roku od 15 dana Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije predlože po jednog člana i njegovog zamjenika koji će učestvovati u radu komisije za javnu nabavku.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je i da pokrene aktivnosti vezano za produženje Memoranduma o razumjevanju između Vlade FBiH i Shell Exploration Company.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti