Vlada HBŽ: Za poticaj gospodarstvu 800.000 KM

28.05.2021. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Vlada HBŽ: Za poticaj gospodarstvu 800.000 KM

Vlada Hercegbosanske županije donijela je Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu gospodarstva te županije na Program poticaja gospodarstvu.

Vlada Hercegbosanske županije donijela je Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu gospodarstva te županije na Program poticaja gospodarstvu (obrtništvu i malom i srednjem poduzetništvu) u cilju ublažavanja štete uzrokovane pandemijom koronavirusa u iznosu od 800.000 KM.

Kako je istaknuto, svrha ovog programa je pružiti djelomičnu pomoć djelatnostima kojima je rad bio u potpunosti zabranjen naredbama Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a, naredbama Stožera civilne zaštite HBŽ ili naredbama Federalnog stožera civilne zaštite u vrijeme proglašenja stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa u Hercegbosanskoj županiji.

Nakon razmatranja Nacrta, Vlada HBŽ-a na današnjoj sjednici utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i streljivu Hercegbosanske županije koji će biti upućen u županijsku skupštinu na daljnje postupanje.

Razlog za donošenje ovih izmjena i dopuna Zakona nalazi se u potrebi daljnje harmonizacije propisa o oružju i streljivu na području Hercegbosanske županije, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Donošenjem Odluke Vlada Hercegbosanske županije dala je suglasnost na provedbu Programa razvoja malog gospodarstva u Hercegbosanskoj županiji putem subvencije kamate u 2021. godini. Kako je istaknuto, svrha Programa je doprinijeti ostvarenju strateškog cilja "Konkurentno gospodarstvo kroz intenziviranje proizvodnje i povećanje zaposlenosti“, definiranog Strategijom razvoja HBŽ-a za razdoblje 2016.-2020., putem povoljnijeg financiranja sektora malog gospodarstva kroz subvenciju kamata na poduzetničke kredite.

Također, razmatrano je i primljeno k znanju Izvješće o radu Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije za 2020. godinu koje će biti upućeno u daljnju skupštinsku proceduru. Usporedo s tim doneseno je Rješenje o razrješenju ravnatelja Zavoda za zdravstveno osiguranje, Rješenje o privremenom imenovanju ravnatelja tog Zavoda, kao i Odluka o odobravanju raspisivanja javnog natječaja za izbor ravnatelja Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a.

Nakon razmatranja Prijedloga donesena je Odluka o davanju suglasnosti na Plan i program zaštite, održavanja, sanacije i rekonstrukcije javnih cesta u 2021. godini. Ukupno ulaganje (tekuće i investicijsko) u cestovnu infrastrukturu u 2021. godini, kako je navedeno, uravnoteženo je s planiranim prihodima i iznosi 4.255.422 maraka.

Također, donesena je Odluka o osnivanju radnog tijela koje će izvršiti reviziju dodijeljenih koncesija, koncesijskih postupaka i postupaka u tijeku, kao i svih onih akata Vlade Hercegbosanske županije, drugih tijela, pravnih i fizičkih osoba sudionika koncesijskih postupaka (koncesora, koncesionara, povjerenstva za koncesije i drugih).

Zbog aktualnih potreba i trenutnog stvarnog stanja na terenu radnom tijelu naložen je promptni rad na koncesijskom predmetu ''Lara Natural'' d.o.o.

Kako je istaknuto, koncesionar ''Lara Natural'' d.o.o. će privremeno (do okončanja poslova i zadatka radnog tijela) obustaviti sve aktivnosti pokrenute za hidro-geološko istraživanje u Livnu, a Upravi za inspekcijske poslove HBŽ-a naložen je nadzor nad provedbom privremene obustave radova.

Na sjednici je Vlada, među ostalim, donijela i Zaključak o usvajanju Programa javnih investicija Hercegbosanske županije 2022.-2024. godine, stoji u priopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti